Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa kattluckan 2024 – utförlig köpguide med recensioner och rekommendationer

När du har en katt vill du att katten ska ha så bra som möjligt. Det finns många olika saker du kan göra för att göra det så bekvämt både för katten och för dig själv. Att få en kattlucka är en av dessa saker. Det är lätt att fixa och det är också värt guld när det blir så mycket lättare i vardagen.

Kattluckan är en klassisk lösning som passar många olika typer av bostäder. Katten som behöver komma in och ut från balkongen eller direkt in i skogen för att ta hand om sina behov tack för luckan och friheten! För att välja rätt kattlucka är det viktigt att du tittar på de behov som finns.

En kattlucka behöver inte heller kosta så mycket, så det är en billig och prisvärd investering för både dig och din katt. Varför är det så bra med en kattlucka? Först och främst får du en större kontroll samtidigt som du ger din katt mer frihet. Det är alltså en win-win-stiuation.

Idag kan du hitta innovativ design som innebär att kattluckan är säker för både djuret och ditt hem. Dessutom kan du välja en modell som passar perfekt till dörren och resten av huset. Det är möjligt att låsa kattdörrar när du reser bort och moderna varianter bör inte bidra väsentligt till husets funktioner.

Här hittar du flera olika kattluckor som har bra funktion och som gör det lättare för katten att komma in och ut ur huset på egen hand.

Kattluckor som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika kattluckor som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika kattluckor, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika kattluckor.

KattluckaKommentarBästa pris
Trixie 4-vägsBäst & BilligastLäs mer…
SureFlapBäst i testLäs mer…
Ferplast Swing 5 Bäst i mellanklassenLäs mer…

Trixie 4-vägs – Bäst & Billigast

Viktiga egenskaper

 • Fungerar med tjockare dörr
 • Bra prisläge
 • Fyravägslås
 • Tyst kattlucka

Som namnet avslöjar är Trixie en 4-vägs kattlucka för dem som vill ta kontroll över kattens väg in och ut ur huset. Detta är också vad som kallas ett fyrvägslås. Detta innebär att dörren kan vara helt öppen från båda sidor. Den kan också låsas från båda sidor. Eller så kan du välja att låta kattluckan vara öppen från ena sidan men låst från den andra.

Med Trixie kan du låta katten komma in i huset fritt, men du kan välja att lämna vägen ut låst. Detta kan vara fallet om du till exempel inte vill att katten ska gå ut på natten utan att den ska komma in om den har stannat utomhus sent. Om katten får gå ut fritt på natten är det en fördel att kattluckan är tyst. Ingen behöver vakna med squeaks!

Trixie är också gjord för att anpassas till en tjockare dörr. Det är möjligt att förlänga dörren så att den passar varje dörr. Då är det inte dumt att luckans pris är attraktivt. Denna kattluckan kan ses som ett mycket bra budgetalternativ.

SureFlap – bäst i test

Viktiga egenskaper

 • Drivs med batteri
 • Finns i small och medium
 • Fyrvägslås
 • Fungerar för upp till 32 katter
 • Bara behöriga katter kommer in
 • Enkel montering

Med sureflap kattlucka med mikrochip ID kan ingen katt kliva på utan lov. Det här är en riktigt spännande lösning som gör det möjligt att identifiera katten som vill komma in. Dörren har utrustats med en chipläsare som skannar kattens ID-chip.

Detta fungerar både när katten har markerats med ett chip och när du hänger på identifikationen på kattens krage. När rätt katt når kattluckan glider den upp. Fel katt har ingen chans att komma in och göra sig hemma.

Nu kanske du vill ge mer än en katt möjlighet att komma in i ditt hem. Det finns inga problem med den här dörren. Du kan programmera flera ID. Perfekt om till exempel grannens katt också kommer till dig och du bara tycker att den är trevlig.

Denna dörr passar alla dörrar men kräver en adapter om det finns metall i dörren. Med adaptern bör inte hålet i dörren göras så stort. Så ta reda på vad som finns i din dörr innan installationen av kattluckan börjar.

Ferplast Swing 5 – bäst i mellanklassen

Viktiga egenskaper

 • Magnetlås
 • Vindstop-system
 • Tyst kattlucka
 • Fyrvägslås

Med den här kattluckan släcks den inte när katten går in och ut. Ferplast Swing 5 är utrustad med ett magnetlås som säkerställer tyst gång när dörren svänger. Detta är ett bra val när du är orolig för drag på grund av kattfliken.

Ferplast Swing 5 har Wind Stop vilket är ett system som minimerar drag när dörren öppnas och stängs. Detta fungerar bra och kan vara särskilt viktigt eftersom dörren som dörren ska vara i är vindblå.

Du kan måla om Swing 5 så att det passar dörren och fasaden bättre. Installationen bör inte vara komplicerad. Som med alla kattluckor är det dock viktigt att bekanta dig med installationsanvisningarna innan montering påbörjas.

Pet Porte Chip – specialaren

En kattlucka med mikrochip som också kan användas med både el eller batteri. Katten behöver inte bära tunga halsband med magnet för att komma in – detta fungerar direkt med ID-märkning.

Den går snabbt igen och är därför inte dragig eller släpper in regn och snö. Eftersom den har både elektriska och batteridrivna strömförsörjningar kan du vara säker på att den alltid kommer att fungera, oavsett strömavbrott eller slut på batteriström.

Du kan registrera den på upp till 25 katter eller andra chipmarkerade husdjur. Luckan kan hantera chipkoder från Europa, men inte USA. Mikrochipkoden måste innehålla minst 15 tecken, bör inte börja med 977 eller 98514. ”77” får inte visas som den femte eller sjätte siffran.

Köpguide för kattluckor

Här är några mycket vanliga frågor om kattluckor som kan vara användbara att titta på innan du beställer en.

Innebär kattluckan en säkerhetsrisk?

Nej, det kan du inte säga. Det här är inte en väg in i huset för tjuven. Kattluckan är för liten för det. Dessutom kan du låsa dörren helt när du reser bort. När det gäller katten bör dörren inte utgöra en säkerhetsrisk eftersom den fungerar korrekt. Du kanske vill investera i en modell som körs på båda batterierna och med el för att minska risken för att kattluckaen plötsligt inte fungerar.

Spelar det någon roll vilket märke det är på kattluckan?

Varumärket kan betyda på ett sådant sätt att du får reda på att en viss modell från ett visst företag fungerar bra. Men det finns flera företag som tillverkar riktigt bra kattluckor. Så du behöver inte oroa dig för att ett varumärke som du inte har hört talas om inte kommer att leverera en väl fungerande lösning.

Är kattluckor ett problem med små barn i huset?

Små barn kan bli intresserade av kattluckor och det är viktigt att förklara att dessa inte är för lek. Men det är sällsynt att olyckor inträffar med små barn och kattluckor. Speciellt när dörren kan låsas och har en mikrochipfunktion som gör det mycket svårt för barnet att öppna dörren på egen hand. Det är naturligtvis viktigt att se till att barnet inte stänger dörren när katten behöver ut eller gå in!

Varför ska du ha en kattlucka?

Kattluckan är en investering i kattens liv såväl som i din existens. Många blir irriterade över att ständigt behöva öppna dörren för katten. Vissa katter står och hugger med sina klor på dörren eller närliggande fönster för att komma in. Med kattluckan behöver katten inte be om hjälp eller skrapa fönster, eftersom den lätt tar sig in och ut ur huset på sin egen.

Är det möjligt att installera en kattdörr i en glasdörr?

Ja, det borde gå bra med många märken som Ferplast. Du kan dock behöva extra fästen för denna typ av kattluckainstallation.

Vilken kattlucka är bäst?

Detta beror naturligtvis på dina preferenser. Men för många är kattluckor med chipavläsning, tyst gång och enkel installation det bästa valet. Den bästa kattluckan har också smarta låsalternativ för smidigare användning.

Hur stor ska kattluckan vara?

Det behöver inte vara så stort. Katter tar sig lätt igenom mindre hål. Om du tittar på vanliga kattluckor ser du att de har en storlek på 20 x 15 cm. Det behövs inte för katten att använda dörren.

Finns det kattdörrar för inomhusdörrar?

Ja, det finns lite enklare varianter av kattluckor som är speciellt för inomhusbruk. Dessa är vanligtvis vanliga vippdörrar utan lås. Men det kan mycket väl vara klokt att ha ett lås även inomhus när du vill begränsa kattens rörelse i huset.

Varför ska kattluckan ha nattlås?

På natten kanske du inte vill att din katt ska gå ut. Då kan du förhindra detta med nattlåset. Det kan också vara så att det finns andra katter som du släpper in under dagen. Med nattlåset stannar de ute när du och resten av familjemedlemmarna sover.

Hur högt upp ska en kattlucka sitta?

Det rekommenderas att kattluckans botten har samma höjd som kattens mage.

Hur monterar jag en kattlucka?

Monteringen beror på vilken kattlucka du köper. Men i allmänhet borrar du hål i dörren där hörnen på dörren kommer att sitta. Från hålen kan du klippa ut en öppning. Du kan enkelt klippa med en elektrisk sticksåg. Det är viktigt att klippa rakt för att det ska vara snyggt. När hålet är placerat monterar du helt enkelt kattdörren med skruvarna som kommer in och i enlighet med instruktionerna.

Hur får jag katten att använda luckan?

Det är inte säkert att katten omedelbart förstår hur man använder kattluckan. Ett tips är att låta den vara öppen en dag eller två. Locka katten att komma igenom hålet med lite godis. Fortsätt sedan med den stängda luckan och mer godis för att visa katten den smidiga funktionen. Efter det borde katten ha förstått hur man använder den nya dörren.

Hur mycket kostar en kattlucka?

Det finns, som jag sa, olika modeller. De enklaste som är en vippdörr utan funktioner kan kosta några hundra bitar. Med avancerade kattluckor med mikrochipfunktion och mer kan det kosta mer. Det kan vara klokt att investera lite mer i veckan för att det ska ge tillräckligt stöd.

Vad betyder fyrvägslås på kattluckan?

Detta innebär att du kan låsa dörren helt, lämna dörren låst på ett sätt, in eller ut, eller lämna den öppen i varje riktning. Så du kan låta katten gå ut men inte kunna komma tillbaka eller tvärtom.

Kan råttor komma in genom kattluckan?

I teorin kan möss och råttor komma in men de som har kattlucka rapporterar att det aldrig händer. Det kan ha flera anledningar. Med en kattlucka som läser djurets chip blir det inte relevant för andra djur som kommer in.

Sammanfattning – bäst i test kattlucka

Nedan hittar du en sammanställning över de kattluckor som är bäst i test just nu.

KattluckaKommentarBästa pris
Trixie 4-vägsBäst & BilligastLäs mer…
SureFlapBäst i testLäs mer…
Ferplast Swing 5 Bäst i mellanklassenLäs mer…

Hur gick testerna av kattluckorna till?

Våra testvinnande kattluckorna i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

SureFlap

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar