Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa marsvinsbur 2024 – köpguide med recensioner och rekommendationer

Marsvin behöver stora och generösa marsvinburar av flera olika skäl. De är ganska stora gnagare, dessutom bör de inte leva ensamma, dom behöver minst en flockkamrat. Det betyder att du måste ha en stor rymlig marsvinbur tillgänglig.

Läs detta innan du köper en marsvinbur och se till att få en marsvinbur som är tillräckligt stor och bra för att ge ditt husdjur ett säkert ställe att bo på.

Marsvinarn är flockdjur och behöver tryggheten med att ha en artpar vid sin sida. Ett ensamt marsvin känner sig utsatt eftersom den i naturen är ett byte och ett ensamt marsvin är ofta mycket stressat eftersom det känner sig utsatt.

En bra marsvinbur måste ha plats för minst två marsvin. Även om ditt ensamma marsvin inte visar tecken på att känna sig ensam kan du vara säker på att det är fallet. Marsvinet är ett flockdjur och bör inte leva ensamt. Gott om utrymme är ett krav du måste sätta på buret men det är inte allt.

För både utomhus- och utomhusburar är det viktigt att se till att burarna är anpassade speciellt till arten och framför allt att de är tillräckligt stora och att de inte ska skadas.

Buren ska vara en plats som skyddar marsvin från väder, vilda djur och skador som de kan orsaka själva om buret har skarpa kanter och andra farliga saker. Flera våningar är bra men inte ett måste för att ge marsvinens utsiktspunkter.

Marsvinsburar som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika marsvinsburar som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika marsvinsburar, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika marsvinsburar.

MarsvinsburKommentarBästa pris
Ferplast Casita 120Bäst i testLäs mer…
Ferplast Barn 120MediumLäs mer…
Ferplast Piggy BasicBäst & BilligastLäs mer…
Ferplast Cottage träbur Indoor HomeEn specialareLäs mer…

Bäst i test: Ferplast Casita 120

Bäst i test: Ferplast Casita 120

Egenskaper:

 • Extra stor bur för gnagare
 • Tvådelat, välvt tak: rörelsefrihet uppåt och lätt åtkomlig i buren
 • Snygg design: kupolformat tak med dekorlist på sidan
 • Hög botten sladd: minskar sprinklande stänk
 • Tillverkad av högkvalitativ plast: särskilt lätt att sköta
 • Liten skjutdörr fram: lätt att gå in, stängd säkert med en längsgående gallerstång
 • 20% mer höjd jämfört med andra kaninburar
 • Inklusive basutrustning av plast – djur kan flytta in direkt
 • Säkerhetsspännen på taket: förhindrar att buret öppnas av djuren
 • Stabil konstruktion: tack vare kontrollelement i bottenkaret och plastramen på toppen
 • Enkel montering tack vare sidospännen

I den extra stora och rymliga casita 120 kommer din lilla gnagare att kännas som en Padrone di Casa: det tvådelade taket kan öppnas och stängas komplett eller bara på ena sidan. Dessutom ger takets välvda form mycket rörelsefrihet uppåt, vilket kaniner särskilt uppskattar. En modern dekorlist på kortsidan av buren gör att taket uppfattas som ett elegant kupoltak.

Kundomdöme: ”Denna bur är stor och fin! Jag blev så glad när jag hittade en bur med vitt galler och grå botten med grå detaljer! Det blir som en fin möbel. Galleret är stabilt, så när det ibland blir ”gitterskakning” från kaninen hörs det inte när gallret sitter fast mycket stabilt. Jag är så glad att jag hittade en så fin bur till ett så billigt pris !!!”

Medium: Ferplast Barn 120

Medium: Ferplast Barn 120

Nyckelfunktioner

 • För upp till 2 marsvin
 • Metallgaller
 • Bottenbalja i plast
 • Hus
 • Drickflaska och matskål
 • Stege
 • Höställ

Ferplast-buren har en form som påminner om en ladugård, barn på engelska därav namnet. Den är gjord för upp till två marsvin och ger bra utsiktspunkter för marsvin. Här får du mycket bur för dina pengar! Det är lätt att ta hand om med smarta funktioner som en bottenbalja i plast.

Metallgallret ger god inblick i buren och det är lätt att komma åt genom taket som kan tas bort. Buren fungerar för olika typer av smådjur och det kommer med viktiga tillbehör som ett litet hus att dra sig tillbaka i. Andra fina tillbehör du får med buren är en dricksflaska, en matskål och en stege.

Två våningar ger gott om utrymme för marsvin att röra sig upp och ner. De kommer att trivas i buren som du enkelt kan hålla ren. Du måste bara öppna taket för att komma till djur och spill som ska rengöras.

Bäst & Billigast: Ferplast Piggy Basic

Bäst & Billigast: Ferplast Piggy Basic

Nyckelfunktioner

 • Rymlig bur för små djur
 • Stor ytterdörr
 • Höstativ
 • Enkel montering

Denna Ferplast-bur har bara ett plan men den är mycket rymlig och det betyder något. Det finns gott om utrymme för att ställa in de tillbehör som marsvinen behöver för att roa sig. Buren levereras med den basutrustning som du behöver för att ta hand om marsvin.

Buren är enkelt att sätta ihop och har en stor dörr på framsidan. Det gör det enkelt att komma åt marsvin i buren och att rengöra den. Höstället fäst från utsidan kommer med buren. Det är smart att det sitter precis på utsidan eftersom det lämnar mer utrymme i själva buren.

Piggy Basic är ett mycket bra val för dem som precis börjat med smådjur som husdjur. Den ger god synlighet och erbjuder de grundläggande funktionerna som du vill se i en marsvinbur.

Specialaren: Ferplast Cottage träbur Indoor Home

Specialaren: Ferplast Cottage träbur Indoor Home

Nyckelfunktioner

 • För flera marsvin
 • Fläckad tall
 • 2 extra djupa bottenbrickor
 • Integrerad sovplats
 • För inomhusbruk
 • Vacker design
 • Två våningar

Denna bur är vacker att titta på och den har två plan som ger gott om plats för flera marsvin. Buren är för inomhusbruk och är lätt att använda. Du kan till exempel fälla upp taket för att komma åt och rengöra. Det finns också en gallerdörr som du skjuter upp nere.

I buren finns en inbyggd låda där marsvin kan dra sig tillbaka och sova. På botten har brickan en högre kant. Det är något som bidrar till mindre röran. När marsvinen springer runt och gräver i buren stänker det men ingenting går ut på golvet på grund av den smarta designen.

Bottenplattorna kan dras ut och det är bra när du vill rengöra ordentligt. De är gjorda av plast och kan därför hanteras med vatten och diskmedel. Denna bur är en fröjd både för dem som bor i den och för dem som tittar på den. Den vackra designen är klassisk och passar bra in i alla rum.

Köpguide för marsvinsburar

En bur för marsvin måste vara säker. Men det är mer än så. När du väljer en marsvinbur, se till att:

 • Den har en design som gör det enkelt att komma åt djuren.
 • Den är utformad för att vara lätt att rengöra.
 • Den står stadigt och säkert inomhus eller utomhus.
 • Det har gott om plats för antalet marsvin att stanna i buren.
 • Det ger marsvinen möjlighet att tillgodose sina behov.

Det kan vara klokt att lära sig mer om marsvinburar innan du köper. En så liten detalj att materialet tål uteklimatet kan vara oerhört viktigt för placering. Om du har tänkt innan du köper är chansen att du kommer att få en bur som du kommer att dra nytta av under lång tid.

Marsvinsburar – frågor & svar

För att hitta rätt marsvinbur bör du bekanta dig med vilka egenskaper burarna har och vad de är bra för. Ett sätt kan vara att titta på vanliga frågor. Här är de frågor som ofta ställs om marsvinburar. Läs vidare för att se om du har insett vad dina marsvin behöver.

Hur stor ska en marsvinbur vara?

Det borde ha tillräckligt med utrymme för det antal marsvin du borde ha i det. 40 x 75 cm är den storlek som gäller enligt lag men burarna som du kan köpa online är vanligtvis mycket större. Tänk på att det inte bara handlar om golvyta. Marsvin behöver utkikspunkter och mår bra med att klättra lite.

Varför luktar det dåligt från marsvinburen?

Den rengörs inte! Lukt kommer från det spill som marsvinet står för. Det är viktigt att ha en bra rengöringsrutin även för god lukt.

Är marsvin renliga?

Det är möjligt att träna marsvin och ge dem en låda som kan användas som toalett. Det är ofta så att marsvinet väljer en viss plats för sina behov. Men det här är inte skrivet i sten och marsvin lär sig aldrig helt att vara rena. Förvänta spill när du leker med marsvin på golvet och med spill över hela buren även om det finns en toalettlåda i den.

Kan marsvin leva ensamma i burar?

En marsvin kan leva ensam men det rekommenderas inte eftersom marsvinet är ett flockdjur. Du bör därför ha minst två av dem. Det är möjligt att ha kvinnor och män tillsammans om hannarna kastreras. Om du skulle få en hane som inte kastrerats i buren med en kvinna, är det smart att hålla dem åtskilda. Åtminstone om du inte har tänkt dig en ny generation marsvin snart i din bur.

Hur mycket kostar en marsvinbur?

En bra marsvinbur kan kosta allt från några hundra till några tusen. Du kan köpa en större bur med fler funktioner eller nöja dig med en billigare marsvinbur med ett plan. En dyrare bur är inte nödvändigtvis densamma som en bättre bur. Men som regel kostar det mer med fler funktioner.

Varför ska det finnas strö eller hö längst ner?

Marsvin gillar att gräva och sedan behöver de någon form av utgrävt material längst ner i marsvinburen. Dessutom är det viktigt att ha material som kan suga upp urinen och fånga ut spill på ett bra sätt. Marsvinet behöver strö och hö för att njuta av och uppleva buren som en mysig plats att bo.

Måste du ha en tidning längst ner i marsvinburen?

Tidningarna är inte en tvång men de kan ses som ett hjälpmedel vid städning. Det är viktigt att komma ihåg att marsvinarna kan börja tugga på tidningen som finns längst ner i buret. Då får de i sig trycksvärta som kanske inte är bra för deras hälsa på lång sikt.

Hur ofta ska du rengöra marsvinburen?

Du bör rengöra buren två gånger i veckan. Plocka ut ströet och byt ut det. Se till att alla leksaker och tillbehör i och runt buren är i gott skick. Kontrollera om marsvin har bitit på platser och om det påverkar miljön i buren. Liten städning sker dagligen. Det är en del av det umgänge du kommer att ha med dina husdjur.

Vilket material ska en marsvinbur vara gjord av?

Det finns marsvinburar som har delar av trä, metall och plast. Vilket material buret ska vara av beror på flera saker. Först och främst är det viktigt att buren har god hållbarhet. Om det kommer att vara ute måste det göra mer. Då måste metalldelar klara regn utan att rosta. Det kan också vara viktigt att buren är snygg att titta på. Detaljer om trä kan verka klassiska men detta hindrar inte att andra delar av buret är gjorda av plast. Utdragbara lådor med plastbottnar är smarta eftersom de ger enkel rengöring. De kan täckas av andra material som ser finare ut.

Är buren bra för marsvin?

Du kan inte ha marsvin som springer fritt i ditt hem. De försvinner snabbt och riskerar att skadas. Men i buren är de säkra. En bra bur är bra för marsvinet. Speciellt om du tar hand om rengöring och utfodring som du borde. Se också till att marsvinet får en utsiktspunkt där den kan sitta och titta på vad du gör ute.

Kan en marsvinbur stå utomhus?

Ja, det är möjligt att sätta en marsvinbur utomhus. Tänk dock på att det ska skyddas och att det kan vara klokt att ha någon form av tak eller annat väderskydd ovanför buret. En bur som ska vara ute måste också ge marsvin bättre skydd mot vilda djur som inte ska kunna komma in i buren.

Fungerar kaninbur för marsvin?

Det är ofta så att burar som är för kaniner också kan fungera för marsvin. Små djurburar är gjorda för olika typer av små djur. Men kontrollera att buren verkligen kan fungera för marsvin som är mindre så att nätavståndet är tillräckligt tätt.

Hur gick testerna av marsvinsburarna till?

Våra testvinnande marsvinsburar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Ferplast Casita 120

9.9

Pris

9.9/10

Lämna en kommentar