Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa vedklyv 2023 – köpguide med recensioner

Med en bra vedklyv sparar du både tid och kropp. Inte minst om du har en stor mängd ved är vedklyven en ovärderlig investering. Vedklyvningen delar träet i önskad storlek säkert och effektivt. Maskinens kraft gör det också möjligt att dela trä som är mycket hårt. En annan fördel med en veddelare är att den ger dig en bra arbetsposition. I vår jämförelse har vi tittat på pris, klyvningslängd, klyvningstryck, vikt och eventuella ytterligare funktioner.

Vedäsongen infaller kort före midsommar. Det är då du ska klyva upp virket och förvara det för vintern. När veden staplas snyggt redan på mitten av sommaren är det torrt och klart för de brasor du behöver när kylan kommer. Men för att dela mycket trä behöver du en bra vedklyv som gör jobbet.

Med bra vedklyvar undviker du tennisarmbågar, du behöver inte stå med en farlig yxa som kan glida och ta tag i benet istället för vedklabben, och du blir snabbt redo. Det är billigare att dela träet själv och det är också kul. Grundtekniken är att en tryckplatta pressas mot en kil som fungerar som en kniv. Trästycken placerade mellan tryckplattan och kilen delas i tryckbitar.

Det finns vedklyvar som har 5 ton kraft och mer, och det finns enklare modeller. Maskinens form påverkar också ergonomin. Vissa modeller står på golvet medan andra ska placeras på ett bord eller direkt på marken.

Vi har tittat på vedklyvar bäst i tester för att hitta de som kan rekommenderas. Vi har tittat både på experttester och på vanliga användares kommentarer om specifika modeller. Välj med dina behov i åtanke. Det är onödigt att betala mer för funktioner som du inte behöver. Men det kan också vara värt att betala lite mer för egenskaper som ger snabbare och mjukare klyvning av trä.

Vedklyvar som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika vedklyv som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika vedklyvar, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika vedklyv.

KategoriVedklyvKommentarBästa pris
BudgetvaletHECHT VEDKAP 6500Bäst & billigastLäs mer…
Bäst i testFaxes Elh500Bäst i test vedklyvLäs mer…
UtmanareVedklyv BonnetEn pålitlig vedklyvLäs mer…

HECHT VEDKAP 6500 – Bäst & billigast

Hecht 6500 är en elektrisk liggande veddelare lämplig för att klyva vedar upp till 25 cm i diameter.

Billigt och enkelt
Hecht är perfekt för enkel vedklyvning. Men om klyvning önskas bör större stockar väljas. Detta märks särskilt vid maximalt tryck (5 ton), vikt (45 kg) och maximal lagerbredd (25 cm). En enkel och prisvärd timmerdelare för dem som inte har större behov än att dela de mindre stockarna.

Låg arbetshöjd – kan anpassas
Vedklyvaren kännetecknas av en mycket låg arbetshöjd. Arbetshöjden är 61 cm vilket kan jämföras med den vanligaste arbetshöjden på cirka 100 cm. Om klyftan önskas placeras på ett mycket stabilt bord kan den här modellen vara ett bra alternativ. Det är också möjligt att köpa en position som höjer arbetshöjden.

Faxes Elh500 – Bäst i test vedklyv

Faxes Elh500 tillhör de lite dyrare vedklyvarna men får en stående ovation från många användare. Detta är en veddelare som kan kallas ordentligt. Den är svensktillverkad och har en kompakt form. Det är enkelt att arbeta med maskinen som står stadigt och gör det möjligt att klyva ved i stående läge.

Tyngden är väl dimensionerad men det är naturligtvis det pris du måste betala för den stabilitet som Elh500 erbjuder. Det rekommenderas av människor som delar trä och det säger mycket. Den snabba processen eliminerar dödtid. Du kommer snabbt att vara redo och sedan kan du ägna dig åt midsommarfester och andra saker som kan kännas viktigare mitt på sommaren.

När du arbetar med elh500 måste du använda båda händerna för att trycka på klipparen. Det hjälper till säkerhet eftersom detta grepp gör det svårt att få fingrar och händer i kläm. Du är på vilken sida som helst av klipparen. Cleaver levereras med ett smart uppsamlingsbord som du snabbt monterar.

Vedklyv Bonnet – en pålitlig vedklyv

Vedklyv Bonnet är en liggande vedklyvare med en arbetskraft på 8 ton. Modellen har dubbla pumpar, tvåhandsdrift och 2 års garanti via tillverkaren. Ansluten till 380 V.

Klyvningsegenskaper

Klyvkraft: 8 ton

För att hantera grovare stockar krävs en vedklyv med minst 7 ton klyvkraft. Mängden klyvning som behövs beror bland annat på stockens längd, diameter och träslag.

Klyvningscykel: 6,7 sekunder

Delad cykel anger hur lång tid en klyvning tar med en logg över maximal klyvningslängd och klyvningsdiameter. Genom att ha kortare stockar förkortas delningscykeln.

Quad-split kniv ingår

Med en fyrdelande kniv delas lådan i fyra delar istället för två. Mycket uppskattat på en lite större kubstång som annars behöver delas två gånger.

Vikt: 98 kg

Vikten avgör stabilitet framför allt. Se alltid till att klipparen är stabil!

Klyvningslängd: 52 cm

Delad längd indikerar hur långa kubbar kan ställas in för klyvning.

Klyvdiameter: 35 cm

Delad diameter indikerar hur tjocka stockar kan delas. Beroende på stockens typ och längd kan ibland större diametrar hanteras. Tillverkaren kan dock inte lova att den kan hantera stockar med mer än 35 cm i diameter.

Köpguide för vedklyvar

Det finns en mängd olika modeller av vedklyvar och det kommer att betyda om modellen ligger, om den har extra ben och naturligtvis hur stark den är. Men det finns fler frågor att tänka på när du väljer en stockdelare. Här är några viktiga frågor att ställa innan du beställer din maskin.

Hur många ton behövs?

Om du tittar på stockarna som experter använder är det ibland cirka 7 ton och mer. Men samtidigt får delningar med 4 ton klyvningskraft bra recensioner av människor som delar trä vid då och då. Välj ton efter din användning. Om du ska dela upp många kubikträ, kommer du att dra nytta av större klyvkraft.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga vedklyvar?

Dyrare vedklyvar har högre prestanda. De är gjorda för människor som delar mycket trä. Billigare varianter kan ha bra kraft. Men billiga vedklyvar är ofta lättare och är inte lika stabila som de dyrare varianterna.

Var finns de billigaste vedklyvarna?

Idag kan du spara pengar på att köpa vedklyvning online. Du sparar också tid på detta. Loggdelaren levereras hela vägen till din tomt.

God säkerhetspraxis med vedklyvningen

Innan du börjar använda en veddelare är det viktigt att du känner till säkerhetsprocedurerna. Det här är en maskin med mycket kraft. Det kan bli farligt om du inte använder det korrekt. Något som är mycket bra är att moderna modeller är gjorda med tanke på din säkerhet. De gör det svårare att få händerna och fingrarna klämda.

Hur använder man vedklyven?

Du monterar din vedklyvare nära högen av träkuber som ska delas. Om det är en maskin som inte har ben kan du placera den på ett bord för att undvika att böja dig. Moderna vedklyvar har en säkerhetsfunktion som gör det svårt att få fingrarna i klipparen. Du måste använda båda händerna på styrspaken och spaken för att dela träbiten du har lagt i klyvan.

Tvåhänt grepp

När du tittar närmare på vedklyvarna bäst i tester, inser du att de har det som kallas tvåhänt grepp. Det betyder att du måste koppla in båda händerna för att klipparen ska fungera. Detta minskar risken för klämskador och du bör inte försöka manipulera det tvåhandiga greppet.

Vilken olja används för vedklyvning?

Du bör använda hydraulolja, men du kan också fylla på med motorolja eller andra oljor. Problemet är att andra oljor kan förstöra packningar och slangar. Ta en titt på vilken olja tillverkaren av klyvan rekommenderar och använd den.

Skyddsutrustning

När du arbetar med din vedklyv bör du använda skyddsutrustning. Loggar som delas med stor kraft kan skicka flisor. Här är vad du borde ha när du kommer till jobbet:

  • Grova kläder som täcker din hud
  • Robusta skor som skyddar mot stockar som flyger och faller
  • Bra förvaring till vedklyven
  • Glasögon eller visir
  • Handskar
  • Vedklyvar bör användas av vuxna. Du bör ha ett bra förvaringsutrymme som skyddar klipparen från väder och vind mot farligt spel. Om du har investerat i en riktigt bra klyvning är det också viktigt att den ligger på en plats där tjuven inte kan komma åt.

Sammanfattning

För att underlätta ditt val av vedklyv presenterar vi nedan vilka vedklyvar som är bäst i test just nu.

KategoriVedklyvKommentarBästa pris
BudgetvaletHECHT VEDKAP 6500Bäst & billigastLäs mer…
Bäst i testFaxes Elh500Bäst i test vedklyvLäs mer…
UtmanareVedklyv BonnetEn pålitlig vedklyvLäs mer…

Hur gick testerna av vedklyvarna till?

Våra testvinnande vedklyvarna i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar