Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa malmedel 2024 – skydda dina kläder och möbler

Malar och malfjärilar bekämpas på samma sätt – håll dina kläder rena, tvätta dina kläder och använd malfällor för att minska beståndet. Det bästa sättet att ta bort malar är därför att kombinera direktkontroll med malar och förebyggande åtgärder.

Mycket har hänt kring att slåss mot mal under de senaste 40 åren, och konstigt skulle vara något annat. Ökat fokus på miljö och hälsa, samt ökad medvetenhet och kunskap om ämnens negativa konsekvenser har helt ritat om kartan för vilken mal används.

Malmedel är en kategori av produkter som på olika sätt håller bort malar. De vanligaste malmedlen är röda ceder- och malfällor. Det bästa sättet att bekämpa och förhindra malar är att kombinera dessa medel eftersom de minskar befolkningen av mal på olika sätt.

Malmedel som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika malmedel som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika malmedel, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika malmedel.

MalmedelKommentarBästa pris
A Green Way™ KlädesmalfällaBra valLäs mer…
Mottlock® MalfällaBäst i testLäs mer…

Bra val: A Green Way™ Klädesmalfälla

Bra val: A Green Way™ Klädesmalfälla

Green Way 2-Pack är en giftfri, luktfri och lättanvänd klädesmalfälla. Fäll upp kartongfällorna och placera dem där hanmalar har observerats. Fällorna avger feromoner som lockar malhaner. När de kommer i kontakt med klistermärket fastnar de och dör. En fälla är aktiv i cirka 6 –8 veckor och täcker en yta på cirka 15 kvadratmeter.

Kom ihåg att feromonfällor bara lockar fullvuxna malafjärilar. Vid problem med mallarver, som äter på textilier, måste plaggen tvättas och garderoben rengöras innan malfällorna placeras.

Bäst i test: Mottlock® Malfälla

Bäst i test: Mottlock® Malfälla

Mattlock malfälla är en effektiv, giftfri feromonfälla som lockar både malfjärilar, pälsängar och klädesmal. De fastnar sedan på klistermärket i fällan. En malfälla som är aktiv i upp till 12 veckor och rekommenderas av både Kungsträdgården och Öko-Test.

Mattlock bedömdes ”Mycket bra” av den tyska konsumenttidningen Öko-Test Magazine när de testade malfällor. En tidning som har stort fokus på ekologiska produkter. Även i svenska tester har Mottlock fått mycket bra betyg. Detta baseras på dess enkelhet, effektivitet samt miljövänlighet.

Guide till olika typer av malmedel

Rödceder – så fungerar det

Rödceder finns både som röd cederolja och i olika röda cederprodukter. Det som gör att insekter inte vill vara nära dessa produkter är terpenerna i rött ceder. Detta utsöndras långsamt av rött cederträ, varefter ett långvarigt skydd skapas där rött cederträ placeras. Detta är till exempel mal sand på silverfisk.

Rödcederolja är koncentrerad och kan därmed användas för en starkare effekt. Det avdunstar dock snabbare jämfört med träprodukter som ger ett långsiktigt skydd. Om du har röda cederträprodukter kan dessa behandlas med röd cederträolja om dess effekt har minskat.

Feromonfällor – så fungerar det

Malfällor består av ett klibbigt ark där malarna klibbar och lockmedel i form av feromon. Denna feromon lockar till sig hanarna som sedan fastnar på klistermärket och dör. Eftersom hanarna dör kan inte befolkningen växa. Fällorna minskar därmed antalet flygande malar och dess förmåga att öka. Fällan kan dock inte fånga mallarver (de som skadar textilier).

Förpackningarna visar hur många veckor fällan är aktiv och avger feromon. Därefter bör fällan ersättas med en ny.

Insektsspray – så fungerar det

Till skillnad från feromonfällor och rött ceder, använder insektsspray med ett gift. Sprayen kan användas direkt på malen eller där malen vanligtvis finns. Om de kommer i kontakt med giftet dör de snart.

Eftersom det är ett gift bör det inte användas nära mat eller på produkter som används av husdjur eller små barn. Om det har använts i en garderob är det bra att lufta ordentligt innan kläderna hängs upp. Passa på att hänga i rödceder efter rengöring.

Bästa effekten när du använder flera malmedel

Den bästa effekten ges om flera olika malmedel används. Detta beror på att de slåss mot mal på lite olika sätt.

Rödceder är avskräckande. Den kan hängas i garderober för att minimera risken för att malar lägger sina ägg där inne. Om detta skulle hända matar larverna sig på textilier och skapar de karakteristiska hål som indikerar malinangrepp.

Feremonfällor minskar befolkningen – Genom att locka till sig män och döda dem minskar fällorna befolkningen och risken för reproduktion. Fällorna kan ställas ut på våren för att fånga insekter som har kommit in i bostaden.

Insektspray används för aktiv kontroll – Börja med rengöring. Spraya sedan i sprickor, vid socklar och lister. Detta för att bekämpa mal aktivt.

Naftalenpärlor & malkristaller – giftiga malmedel

Tidigare användes ofta malbollar av ämnet naftalen. Även om de var effektiva, var de samtidigt giftiga för människor. Genom ångan som skapades av kulorna hölls mal på avstånd. I vissa fall användes kulorna också för att döda malar.

Idag är naftalenkulor inte lagliga eftersom det har upptäckts att giftet också drabbar människor. Detta sker både via ånga och direktkontakt. Kläderna som låg nära malbollarna hade giftet på.

Malkristaller har också använts tidigare men förbjudits på grund av dess gift. Ett vitt pulver som var ännu giftigare än naftalen och till och med kunde lösa upp plast.

Hur gick testerna av malmedel till?

Våra testvinnande malmedel i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Mottlock® Malfälla

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar