Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa golvfläkt 2024 – få lite skön svalka på varma sommardagar

Den första veckan av sommaren gillar du kanske att spendera flera timmar i solen och är uppskattar att sitta i solen hela tiden – men efter ett tag blir det lite tröttsamt (även om du inte vill erkänna det). Om du är inomhus när solen är på, kommer du att svettas även inomhus, även om du har så tunna kläder som möjligt.

Då kan det vara lämpligt att köpa en golvfläkt – att sätta in i ditt sovrum eller i vardagsrummet, eller var du vill.

Se till att kyla ditt hem med en golvfläkt bäst i tester som är enkla att använda och vackra att titta på. Här i den här guiden kan du läsa mer om de bästa golvfläktarna.

När det blir varmt blir en golvfläkt snabbt din bästa vän. Den kyler luften och ger en fräsch och behaglig känsla. Här är några av golvfläktarna som kan anses vara de allra bästa just nu. Läs också vår guide om hur du väljer. Det hjälper dig att hitta golvfläkten som passar dig bäst.

I vårt golvfläkt bäst i test hittar du en köpguide till vad du behöver tänka på innan du köper fläkten, samt en lista över de allra bästa golvfläktarna på marknaden för närvarande. Vi har gjort den undersökning du annars behöver göra innan du köper, så att du enkelt kan hitta en komplett lista över de bästa produkterna så snabbt som möjligt.

Golvfläktar som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika golvfläktar som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika golvfläktar, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika golvfläktar.

GolvfläktKommentarBästa pris
Bionaire BTF002XBäst i testLäs mer…
Sensotek – ST 550 Tower FanMellanklassenLäs mer…
Honeywell QuietSetBäst & BilligastLäs mer…

Bäst i test: Bionaire BTF002X

Bäst i test: Bionaire BTF002X

Först ut i vår golvfläkt bäst i test är denna fläkt från Bionaire. Denna oscillerande, digitala golvfläkt med fjärrkontroll, 8-timmars timer, 3 olika hastigheter, vind och viloläge är helt klart en av de mest funktionsdubblade golvfläktarna vi har stött på. Luftflödet är 16,5 m³ per minut, perfekt för stora och små rum.

Ljudnivån är 62,5 dB vilket räknas som en normal nivå för golvfläktar, det finns inget att skryta med men samtidigt ingenting som drar ner den här fläktens betyg. Med 3 års garanti kan vi lova att detta kommer att vara en räddare i nöd under varma sommardagar i hemmet eller på kontoret.

Det här är helt klart den bästa golvfläkten, och det har ett mycket överkomligt pris dessutom, vilket gör det perfekt för de allra flesta som letar efter en golvfläkt.

Medium: Sensotek – ST 550 Tornfläkt

Medium: Sensotek – ST 550 Tower Fan

Med hjälp av denna tornfläkt kan du få en behagligt sval temperatur i både hem- och kontorsmiljöer. Golvfläkten är 117 centimeter hög och i färgen matt svart med en enkel design för att enkelt smälta in i andra interiörer. Denna fläkt erbjuder tre olika program och har också en roterande funktion för att kunna sprida luften ytterligare.

Om du har problem med uppvärmning i sovrummet rekommenderas denna modell från Sensotek eftersom den har ett speciellt nattprogram som gör det tystare och fläkthastigheten minskar medan den levererar sval luft. Förutom nattprogrammet har programmet programmet ”normalt” och ”naturligt” att välja mellan. Normalt ställer du in fläkthastigheten själv, som sedan blir konstant.

Golvfläkten är enkel att ställa in med en fjärrkontroll och de valda inställningarna syns på en tydlig skärm. Den har också en inbyggd timer som gör att du enkelt kan kontrollera när fläkten ska gå. Fläkten drivs med elektricitet och den medföljande fjärrkontrollen körs på CR2032-batterier.

Uppenbarligen en av de bästa tornfläktarna vi någonsin har stött på.

Bäst & Billigast: Honeywell QuietSet HSF600WE4

Bäst & Billigast: Honeywell QuietSet HSF600WE4

Nyckelfunktioner

 • 5 hastigheter
 • Fjärrkontroll
 • Timer
 • Svängning
 • Ljudnivå 48 dB
 • 120 cm höjd
 • Vit

Honeywell QuietSet HSF600WE4 ser ut som en klassisk golvfläkt. Den har knivar som snurrar runt bakom det klassiska metallgallret. Men det här är så mycket mer än ett traditionell fläkt. Den kan styras med fjärrkontroll och du kan ställa in när den ska starta eller stängas av med timer.

Bäst av allt är den låga ljudnivån. Du kan ha fläkten i sovrummet på varma sommarkvällar och inte uppleva att det blir för livligt. Säkerheten är hög och fläkten är stabil. Detta kommer att göra det bra för de allra flesta. Observera att de som köpte fläkten ger den mycket höga betyg. Dessutom bekräftas det faktum att det är tyst, denna modell beskrivs som mycket effektiv. Det blir bara coolt!

Köpguide för golvfläkt

En golvfläkt som är bäst i test kan vara en stor tillgång när det blir varmt. Även om du har installerat luftkonditionering kan det vara trevligt att ha ett smart alternativ till det. Det kan bli för kallt med växelström hela natten medan fläkten rör om rummet luft.

Hur ska du tänka när du ska köpa golvfläkt? Det finns flera egenskaper som kan vara viktiga för dig att få ut mesta möjliga av denna apparat. Här är de viktigaste punkterna som du bör komma ihåg när du tittar på olika modeller. Det här oavsett om du letar efter en billig golvfläkt eller något riktigt avancerat som kostar lite mer.

Funktioner som kan vara fördelaktiga

Idag kan du hitta riktigt smarta golvfläktar. De kan göra mer än att skicka en ström av kylluft ut i en eller två riktningar.

Funktioner hos golvfläktar som kan vara fördelaktiga.

Funktioner som kan vara användbara att se närmare på är:

 • Timer – Du kan ställa in när fläkten ska gå. Perfekt när du är på väg hem och vill att den ska kännas frisk även när du går genom ytterdörren.
 • LCD-skärm – Mycket bra när du vill se ordentligt vilken position fläkten är i.
 • Temperaturmätning – Också bra när du vill se skillnaden mellan fläkten som är på eller av.
 • Fjärrkontroll – Du behöver inte gå till fläkten och knapparna för att ändra luftström och position.

Bra luftdispersion

Detta är verkligen en av huvudpunkterna där du ska välja fläkt. Det är vindens spridning som skapas av fläkten som kan göra till eller från. Om fläkten är kraftfull men bara kan skicka luft i en riktning kan det bli irriterande. Oscillation är ett stort plus som du bör se upp för.

Spridningen påverkas av fler saker:

 • Fläktens storlek – Det här spelar också roll. En större fläkt är inte alltid samma som ett bättre val när du vill få ordentliga luftdrag. Men formen på fläktbladet eller utloppet är viktigt. Det kommer att avgöra hur luften sprids från fläkten.
 • Höjd och vinkel – Höjden måste också beaktas. Det kommer att påverka hur högt upp i rummet vinden når. Detta kan i vissa fall lösas genom att luta luftutloppet.
 • Hastighetslägen – När du behöver mer kraft för att nå längre ut i ett rum är det en bra idé att ha hastighetslägen som ger detta. Och vice versa. Det kan mycket väl vara så att du vill ha ett mindre vindkast som kommer då och då. Det är möjligt att ordna när fläkten har en bra skala för hastighetslägen.

En ljudnivå som du tål

Vissa människor tycker att ljudet av en fläkt är mysigt. Det kan tänka på semesterdagar vid Medelhavet. Men om en fläkt är mycket bullrigt kan det vara svårt att använda det. Speciellt när du vill ha en fläkt i sovrummet.

Vilken skillnad gör det att det blir svalt och trevligt om du fortfarande inte kan somna på grund av ljudet från fläkten?

Det kommer aldrig att bli tyst. Bara det faktum att luft rörs om och skickas ut från en fläkt på olika sätt gör att det låter. Det finns dock alternativ som är mycket bra med tanke på ljudnivån. Du kan se om du tittar på det bästa i test golvfläktar som ofta är apparater med låga decibel.

Ett tips är dock att undersöka vad som händer när du ställer in fläktens maximala hastighet. Om det blir väldigt högt kanske det inte är ditt bästa val. Det är viktigt att se vad riktiga användare säger. Inte bara proffs. Det är först när du har sovit med en fläkt några nätter som du med säkerhet kan säga att det är tyst.

Ljudnivån kan också påverka komforten i andra rum. Du behöver inte höja volymen på andra maskiner som TV och mobil eftersom golvfläkten är så hög.

Ett rimligt pris för en bra golvfläkt

Hur mycket du är beredd att betala för en golvfläkt är en individuell fråga. Du kanske för närvarande letar efter billiga golvfläktar eftersom du inte har råd med de mest avancerade. Det är möjligt att få bra kvalitet även för en liten summa pengar.

Här är dock tipset att vara väl medveten om vad du betalar för. Kanske kan du välja bort vissa funktioner, till exempel timer antar att du får flera hastighetslägen? Lär dig mer om funktioner och vilka som är viktiga för dig för att kunna avgöra när priset är vettigt och när en billig golvfläkt trots priset kan ge dig ett mycket bra stöd.

Överväganden vid köp av golvfläkt

Underhållskrav

De flesta fläktar behöver väldigt lite underhåll, men efter ett tag behövs det för att få ut så ren luft ur fläkten som möjligt. Eftersom dammpartiklar och liknande vanligtvis dras in i fläkten (och går igenom ett filter) är det nödvändigt att efter ett tag rengöras. Detta är vanligtvis väldigt enkelt eftersom du bara behöver ta isär fläkten, ta en våt handduk eller en mikrofiberduk och dra av dammet. Ibland kan en dammsugare också vara användbar.

Ljud

Att ha en golvfläkt som överröstar filmer, stör fokuserat arbete eller samtal runt köksbordet bör inte hända med en bra golvfläkt. Det är därför viktigt att ta och kontrollera vilken typ av ljudnivå golvfläkten i fråga ger.

De klassiska fläktarna har rotorblad som kan öka ljudnivån något, men nyligen har dessa också förbättrats efter att marknaden har ställt högre krav på detta. En rimlig ljudnivå som vi skulle rekommendera är cirka 50-65 dB.

Modell

Det finns två typer av golvfläktar – ”pelarfläkt” och ”retro / bladfläktar / klassiska höjdjusterbara fläktar” (den andra typen har vi svårt att hitta ett generiskt namn för, därav vårt tappra försök att förklara det). Pelarfläkten står stadigt på marken och är som en fläktpelare, det betyder att den täcker en stor yta på 60-80 cm och om den också är oscillerande täcker den med enkelhet runt 10-20 kvm.

Klassiska fläktar har inte lika hög effekt (watt) och har mindre effektiva rotorblad, vilket innebär att du inte får samma höga tryck och inte kan komma åt samma typ av område. Dessa är dock väldigt snygga i ett retrodesignat hem och kan passa perfekt för dem som gillar retrostil.

Vi kan också tillägga att pelarfläkten fungerar mycket bra för att suga upp dammet som annars cirkulerar i hemmet och gör det dammigt bara några timmar efter dammsugning sist. Även om detta inte är en viktig anledning att köpa en golvfläkt, är det ett mycket bra plus på kanten!

Bärbarhet

Om du inte vill köpa en fläkt per rum är det bekvämt att kontrollera att fläkten är bärbar och att du enkelt kan flytta den från rum till rum. Om du är gammal eller har ont i kroppen kan en pelarfläkt på 5 kg vara väldigt tung och svår att bära med sig. Tänk på detta om du har svårt att lyfta tunga föremål och kontrollera vikten extra innan du bestämmer dig.

Nu kan det kännas som att vi är förvånade över olika faktorer som du verkligen behöver tänka på, och kanske har vi gjort valet ännu svårare för dig. Det är inte vår avsikt, vi vill bara lyfta fram de olika faktorer som kan användas. Några av dessa saker som fjärrkontroll och timer behöver du inte tänka på, men det kan vara ett plus på kanten. Välj och välj bland de olika faktorer som bäst passar dina behov!

Med eller utan blad?

Numera finns det också bladösa fläktar, vilket är något som vanligtvis kostar något mer, men de ser mer moderna och snygga ut. Dessutom är de tysta och erbjuder bra luftflöde! Alla har olika krav och prioriteringar i hur mycket design betyder.

Vissa tycker att det är oerhört viktigt att fläkten passar in i resten av interiören, medan andra föredrar att ha funktionalitet och spendera lite mindre pengar på en golvfläkt. Detta är något du själv måste ta hänsyn till i det du prioriterar mest.

Funktioner

För att kunna höja och sänka golvfläkten (beroende på modell) och bestämma fläktens styrka är två funktioner som de flesta har. Timer, fjärrkontroll, svängning och effekten är desto viktigare att titta på.

Timer och fjärrkontroll är ganska begripliga termer, att kunna ställa in en timer som får fläkten att stå på i X antal timmar innan den stängs av (om du glömmer att stänga av den innan du åker till landet och inte vill att stå och dra el i flera veckor, till exempel). Fjärrkontrollen är till nytta när du enkelt kan höja styrkan, slå på och stänga av fläkten på avstånd.

Oscillation är att golvfläkten rör sig sida vid sida och sedan fläktar en större yta än bara rakt fram. Vanligtvis är detta något du kan stänga av och slå på med en knapptryckning. Med svängning får du ett större område som är fläktat och det gör hela rummet kallare, med en fokuserad yta så det är bara denna yta som påverkas. Detta kan du känna om du riktar fläkten på dig själv tillräckligt länge så att du faktiskt börjar frysa, vilket du inte heller vill ha.

Effekten räknas i Watt, som med alla elektroniska produkter och den visar hur kraftfull golvfläkten är. Ju högre effekt, desto snabbare och starkare kommer luftflödet ut ur fläkten.

Hur gick testerna av golvfläktar till?

Våra testvinnande golvfläktar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

 • https://hemmy.se/klimat-o-varme/flaktar/pelarflaktar/Bionaire-BTF002X
 • https://www.med24.se/hem/diverse-hem/sensotek-tower-fan-st-550
 • https://www.tretti.se/tradgard/klimat-och-ventilation/flakt/product/honeywell-quietset-hsf600we4/
 • https://swedroid.se/forum/threads/baesta-oscillerande-pelarflaekten-fran-sverige-tyskland.182608/

Lämna en kommentar