Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa svamptork 2024 – köpguide med recensioner och rekommendationer

Torkning av mat, särskilt svamp, är något som kan vara bra att göra innan du går på camping eller har som tillbehör i maten. Men alla som har försökt torka svamp i ugnen vet att det aldrig riktigt ger det resultat du föreställde dig och svamparna kan också drabbas av bakterieinfektion. Detta beror på att det finns känsliga svampar som blir dåliga även av den minsta attacken.

För att undvika dessa problem och alltid få perfekt resultat när du torkar vandring rekommenderas att du använder en svamptork.

Torka maten med en svamptork som håller måttet och ger riktigt bra resultat. Här kan du läsa mer om de bästa torkugnarna på marknaden just nu.

Vi har länge vetat att torkad mat är bra. Den håller länge och är ofta ett bra alternativ eftersom vi vill äta hälsosammare för att kanske gå ner i vikt. Med en bra svamptork kan du inte bara torka svamparna som du plockar i skogen. Ett annat namn för torken är mattan eller torkugnen och den kan användas för allt från grönt till kött.

I denna text kommer vi att gå igenom vad en svamptork är, vad man ska tänka på när man köper en, och sist men inte minst resultatet av vår svamptork bäst i test!

För att hitta rätt torkugn, börja med att fundera på vad du ska använda den till. Du kanske vill göra torkat kött? Då är det viktigt att ha en svampugn som kan hantera kött. Om du bara torkar grönsaker och frukt kan en annan modell vara det bästa valet.

Här är några av de bästa svamptorkarna som finns på marknaden just nu. De är lätta att använda men har lite olika funktioner. Så se till att du väljer den modell av svamptork som bäst uppfyller dina behov.

Svamptorkar som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika svamptorkar som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika svamptorkar, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika svamptorkar.

SvamptorkKommentarBästa pris
OBH Nordica Tasty 6775Bäst & BilligastLäs mer…
Excalibur EXD4Bästa mellanklassLäs mer…
Excalibur EXD9Bäst i TestLäs mer…
Steba ED6Bästa utmanarenLäs mer…

Bäst & Billigast: OBH Nordica Tasty 6775

Nyckelfunktioner

 • Värmekällan finns i locket
 • 5 hyllor
 • Två effektnivåer
 • 250 watt med maximal effekt
 • Prisvärd mattork

Först ut i detta bäst i testet av svamptorkar har vi en torkugn från OBH Nordica. När du ser den för första gången ser du att det är en mycket enkel torkugn som du kan använda för att torka frukt och grönsaker, och naturligtvis svamp också.

Med den här torkugnen kan du hålla din mat färsk och samtidigt hålla all näring och smak som finns i frukten – perfekt under rötmånaden eller för en campingtur där du vill ha så lätt förpackning som möjligt och sedan är torkad mat ett utmärkt alternativ.

OBH Nordica kan verkligen detta med köksredskap, vilket de bevisade i en annan av våra tester, och det var ett enkelt val att sätta den här torkugnen först i bäst i test av svamptorkar. Den är något enkel och lite för liten till storleken för den erfarna användaren, vilket innebär att det kanske inte passar någon som behöver torka mycket frukt eller svamp.

Men om du vill torka lite innan middagen eller är nybörjare med att torka mat är detta ett otroligt alternativ – speciellt med tanke på priset!

Mellanklass: Excalibur EXD4

Nyckelfunktioner

 • 4 hyllor
 • Hanterar även kött och fisk
 • Fläkt på baksidan ger jämn spridning
 • Justerbar termostat
 • Mycket bra för lufttorkat kött
 • Levereras med torkguide

Denna torkugn med fyra våningar är en mjuk dehydrator (torkugn) och även om den är något mindre ger den samma resultat som de större varianterna. Även om den ser stor ut är det faktiskt inte så stort som det ser ut på bilden, den är bara 15 × 30 cm, med en höjd på 15 cm. Så det kan passa nästan var som helst i köket.

Eftersom den har fyra olika våningar kan du ha olika livsmedel som du torkar samtidigt, eller en större mängd av samma mat. Att tänka på är att olika livsmedel behöver olika temperatur för att få optimala resultat, vilket innebär att det kan vara svårt att torka olika livsmedel samtidigt om du inte har mat som har samma ungefärliga temperatur. Läs vidare innan du torkar frukt, svamp eller vad du vill torka.

Det här är en fantastisk svamptork och torkugn, därför får den en tydlig plats här i vår torkugn bäst i test, i mellanklassen. Inte bara för att det är lätt och smidigt men samtidigt kan torka mycket frukt och grönsaker, men det är också mycket prisvärt och en av de billigaste svamptorkarna i detta test.

Bäst i Test: Excalibur EXD9

Nyckelfunktioner

 • 9 plan
 • 140 kvadratcentimeter torkyta
 • Dörren kan avslöjas
 • Timer upp till 26 timmar
 • Jämn torkning
 • Levereras med torkguide

Denna svamptork måste finnas i en samling av de bästa torkugnarna. För dem som torkar mat regelbundet kan det vara värt att investera i en Excalibur EXD9. De nio hyllorna ger maximalt utrymme. Du får mycket gjort samtidigt och det kan vara en stor fördel om du inte har tid att torka i satser.

Det är möjligt att torka mellan 29 och 68 grader och det ger nödvändig mängd bredd för att producera olika konsistenser på maten som torkas. Fläkten är placerad på sidan och ger en jämn fördelning av den varma luften.

När du vill ta en titt på vad som skiljer sig i svamptorkaren kan du enkelt ta bort dörren. Det ger dig omedelbar tillgång till alla hyllor och användningen är väldigt smidig. Även om detta kan betraktas som en torkugn för dem som har kommit lite längre med rå mat bör du inte tveka som nybörjare. Ugnen är enkel att använda.

Bästa utmanaren: Steba ED6

Nyckelfunktioner

 • 6 hyllor
 • 37 x 30 cm hyllor
 • Justerbar termostat
 • Med timer
 • Hanterar frukt, grönsaker och örter

Om du behöver en större torkugn för svamp, frukt och grönsaker är Steba ED6 av intresse. Detta är en svampugn som har sex hyllor. Den är inte gjort för kött men ger riktigt bra fördelar när du ska torka vegetabiliska livsmedel.

Termostaten är justerbar och du kan torka maten med temperaturer mellan 30 och 70 grader. Det ger bra val när det gäller konsistensen av vad du torkar. Svamptorkaren har också en timer. Du kan starta processen och sedan lita på att du inte går miste om när det är dags att stänga av.

Med en tydlig skärm kan du se exakt vilka inställningar du har gjort. Detta är en svamptork / mattork som är särskilt lätt att använda när du ska torka mat i många timmar. Storleken på torkugnen passar också bra för människor som vill torka mycket på en gång.

Köpguide för svamptork

Torkning av allt från frukt och grönsaker till kött är historiskt mycket vanligt. Fördelarna är välkända och dessutom finns det flera grupper som behöver mat som håller längre. Friluftsentusiaster och äventyrare ser stora fördelar med att kunna ta energi i form av torkad mat. Det är bra och hälsosamt.

När du väljer svmptork eller mattork måste du ta hänsyn till dina behov. Det är de som styr om du behöver en dyrare modell som klarar mer eller om det räcker med en mindre torkugn som är effektiv och enkel att använda.

För att hitta dig kan det vara klokt att läsa vanliga frågor om torkugnar. De kan leda dig till rätt typ av svamptork.

Vad är en svamptork?

En svamptork, även kallad mattork eller frukttork, är en anpassad ugn som torkar ut maten genom att ha ett högt flöde av varm luft genom eller över maten du vill torka. Den varma luften får all vätska i svampen att avdunsta. Att ha en svamptork istället för att använda ugnen är smart eftersom du kan torka mer svamp samtidigt, mer effektivt.

Detta innebär att risken för bakterieinfektion blir mindre när torktiden är kortare. Tänk på svamptorkar som en tvättlinje där du har hängt ut kläder – när det är kallt ute tar det längre tid för kläderna att torka, och när det är varmt går det mycket snabbare. Som i ett torkskåp fäst för mat, ungefär. Det är viktigt att luften är varm och att luftflödet är konstant så att vissa svampar inte torkar snabbare än andra och därför blir övertorkade. Vi rekommenderar också att du använder en varmluftsugn om du torkar kött, eftersom det är helt möjligt att göra det i din ugn. Det är också möjligt att torka kött i svamptorkar, men det är inte något som är ett måste.

Hur fungerar en svamptork?

Svamptorkaren kombinerar värme med luftcirkulation för att försiktigt torka maten. Den är gjord för att motstå temperaturer som 40 grader vilket är en vanlig rekommendation för rå mat.

Den bästa svamptorken kan justeras. Du bör kunna ställa in en viss temperatur och också använda en timer för att hålla reda på tiden i torken. Dessutom är det bra att ha flera hyllor. Med flera hyllor kan du torka mer mat samtidigt.

Kan du torka allt i en svamptork?

Det beror på modellen. Vissa torkugnar är endast avsedda för frukt och grönsaker. Andra är gjorda för att klara kött och fisk. Det är mycket vanligt att svampugnar som också hanterar kött också är bra val för frukt och grönsaker.

Vad kan jag torka i en svamptork?

Det är möjligt att torka många olika saker i en svamptork. Du kan torka mat som:

 • Svamp
 • Frukt
 • Bär
 • Kött
 • Fisk

Det finns också de som ger råd om nödlösningen att torka handtvättade underkläder snabbt i torkugnen. Det borde också vara snabbt och enkelt!

Hur stor torkugn behövs det?

Om du bara torkar då och då kan du börja med en mindre torkugn som bara har några få hyllor. Om du vet att du behöver mycket torkad mat för utomhusaktiviteter, bör du få en större modell som har minst 5 hyllor. Det viktigaste är dock effekten och att ugnen torkar maten ordentligt.

Hur torkar jag mat ordentligt?

Det är viktigt att du torkar med rätt värme och tillräckligt länge för att det ska bli bra. Här måste du komma ihåg att krav på smak kan påverka hur du ska torka. Om du till exempel tycker att fruktchips ska vara krispiga kan du behöva en specifik inställning. Det blir en helt annan attityd när du vill få torka fruktchips.

Läs guider för att torka olika typer av mat online. De bästa svamptorkarna kommer ofta med guider och de är speciellt anpassade till torkugnen de kommer med. Men du kan alltid läsa mer online. Du kan också ställa frågor i forum för att lära dig mer från andra som torkar mat.

Varför behövs en torkugn?

Det är möjligt att torka mat i en vanlig ugn, men det blir sällan lika bra. Dels för att det kan vara svårt att hålla de låga temperaturer som ofta krävs för rå mat och dels för att kondens ofta faller ner på maten du vill torka. Du behöver en torkugn om du vill torka mat på ett professionellt sätt med mycket låga temperaturer.

Spelar det någon roll vilket märke svamptorken kommer från?

Ja och nej. Det är aldrig dumt att välja ett känt varumärke. Du bör läsa recensioner och se till att varumärket ger dig garantier för deras svampugnar. Populära varumärken är vanligtvis bra val eftersom du kan lita på att riktiga användare gett tummen upp.

Var ska jag ha min svampugn?

Du kan plocka upp den när du måste torka mat och förvara den i ett skåp när den inte används. Ännu större svampugnar är inte gigantiska. De kan passa i förråd och skåp i köket. Om du använder maskinen mycket sällan kan det vara okej att förvara på vinden eller i källaren när den inte används.

Kommer det att bli hälsosammare mat med mattork?

Om du väljer mellan hemlagade fruktchips eller de söta som finns i butiken är det inte svårt att förstå att det blir hälsosammare med din ugn. Dessutom kan det vara klokt att torka mat som en konserveringsmetod för att undvika användning av tillsatser som inte alltid är särskilt fördelaktiga.

Vilken svamptork är bäst?

Den som kan hantera dina behov av torkning. Om du vill torka kött, välj en svamptork som också är för kött och fisk. Excalibur är ett varumärke som är känt för riktigt fina torkugnar. De har olika modeller som passar bra beroende på hur mycket och vad som ska torka. Observera alltid hur den varma luften fördelas i ugnen och hur mycket du kommer att få plats i den.

När är det dags för en svamtork?

När du inser att din vanliga ugn inte räcker för dina tork- och råvaruprojekt är det dags att investera i en äkta svamptork som gör jobbet ordentligt.

Hur gick testerna av svamptorkar till?

Våra testvinnande svamptorkar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar