Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Pälsänger – hitta, motverka och undvik pälsänger i skafferi, matta och säng

Pälsänger är en typ av skalbagge (Attagenus Pellio), den är cirka 5 mm lång och har ett svart eller brunt skal. Pälsänger kommer ofta in i hus och lägger sina ägg. Dessa ägg utvecklas sedan till larver som är cirka 10 mm långa, med bruna borst och ett brunsvart skal med gula segmentmarkeringar.

Pälsänger upptäcks antingen genom att larverna skapar små hål i kläderna eller genom att flyga runt i bostaden. Larver och vuxna pälsänger bekämpas på olika sätt. Det bästa är att kombinera flera olika sätt att ta bort insekterna.

Läs våra fakta om pälsänger nedan för att få en översikt över hur pälsänger bekämpas. Nedan följer en längre beskrivning av de olika vägarna.

Produkter mot pälsänger som är bäst i test

Mot pälsängerKommentarBästa pris
Redecker™ Rödcederolja 10mlBäst i testLäs mer…
Mottlock® MalfällaFunger braLäs mer…

Bäst i Test: Redecker™ Rödcederolja 10ml

Redecker™ Rödcederolja 10ml

Naturlig röd cederolja som ger en behaglig och tilltalande doft som vi människor gillar. Detta är en 100% ren röd ceder eterisk olja härledd från amerikansk röd ceder Juniperus Virginiana. Den är därmed koncentrerad och mycket bra, vilket innebär att en flaska håller länge.

Funkar bra: Mottlock® Malfälla

Funkar bra: Mottlock® Malfälla

Giftfri och populär malfälla som avger feromoner och lockar malar, kläder och pälsmotar som i sin tur håller fast vid den klibbiga plattan inuti fällan.

Köp Mottlock® malfälla så kan du enkelt fånga den oinbjudna malten i ditt hem före eller efter en attack.

Förhindra och bli av med pälsänger

Förhindra – Håll pälsänger borta

Ta bort organiskt material: Placera så mycket organiskt material som möjligt i lådor där pälstången inte tränger in. Använd kläder för långvarig förvaring i vakuumpåsar. Dessa skyddar mot alla insektsattacker.

Städa upp: Precis som hur malar och silverfisk hålls borta, är rengöring det bästa sättet att ta bort pälsänger på lång sikt. Dammsug och torka ytor där insekter har observerats. Spraya med insektspray efteråt och använd rödcederträ för att hålla insekterna borta.

Bli av med pälsänger

Skydda med rödceder: Rödceder innehåller terpener som flera insekter ogillar, inklusive pälsänger, malar och silverfisk. Spraya med rödceder vid fönsterkarmar för att minska risken för att pälstång kommer in. Sätt röda cederblock i garderober eller häng påsar med röda cederflis. Rödceder skyddar – men dödar inte.

Död med fällor, värme och kyla: Flygande pälsänger fångas och dödas med pälsänger. Många malfällor fångar både malar och pälsänger.
Dock fångas inte larverna av pälsänger av dessa fällor. Om det upptäcks på textilier bör dessa tvättas minst 60 grader eller frysas i en vecka. Rengör sedan utrymmet där larverna hittades väl och häng i rödceder.

Rengör och håll rent: Dammsugning minskar försiktigt antalet platser där pälsänger trivs. Om de upptäcks är det viktigt att extra rengöring sker. Därefter kan sprickor och krokar sprutas med insektsspray. Rengöring är i allmänhet bra för att hålla insekter borta från hemmet.

Skydda

  • Ställ fällor förebyggande: Genom att fällor ställs ut i garderober och på andra ställen där pälsänger förekommer kan enstaka insekter fångas så snart de kommer in. Detta minskar risken för att befolkningen växer.
  • Förvara i påsar: Pälsänger trivs extra bra i ull och päls. Förvara kläder du är rädd för i vakuumpåsar som effektivt skyddar både mot insekter och lukt.
  • Rödceder: Rödceder (i olja eller träprodukter) ger effektivt skydd mot insekter som malar, pälsänger och silverfisk. Doften håller insekterna borta. Använd till exempel röda cederblock, röda cederbollar eller doftringar i garderober och klädkammare. Om doften har minskat kan de impregneras med koncentrerad röd cederolja.
  • Lavendel: Lavendel har en liknande funktion som röd ceder men finns endast i påsar. Häng en lavendelpåse i garderoben för att hålla pälsängerna borta. Om lukten minskar avsevärt kan du pressa påsen för att få lavendelbladen att ge en ny doft.

Döda och bekämpa pälsänger

  • Insektsspray: Använd insektspray direkt på insekterna eller där de ofta förekommer. Kan användas förebyggande, till exempel efter att en garderob har rengjorts och torkat ut. Spraya i hörn och fogar för att skapa ett lock.
  • Kiselgur: Kiselgur är ett bekämpningsmedel som kan användas mot krypande insekter. Häll ut tunna strängar av giftet där insekterna rör sig. När de kommer i kontakt med kiselgur skadas insekterna på ett sätt som får dem att torka ut och dö. Påverkar inte husdjur eller människor.
  • Tvätta eller frysa: Textilier som är infekterade med pälsänger bör tvättas minst 60 grader eller frysta minst minus 18 grader.
  • Pälsängerfälla: Pälsängerfällor och mal fällor kan användas för att fånga och döda pälsänger. Kontrollera alltid produktbeskrivningen för att se till att fällan fångar pälsänger. Fällan avger feromoner som lockar insekterna. De håller sig sedan fast vid den självhäftande plattan som sitter i fällan. Kan också användas för förebyggande ändamål.
  • Insektsfälla: I grund och botten fungerar insektsfällan på samma sätt som pälsens änka. Detta med ett klibbigt lakan som insekterna håller fast vid. Dessa avger emellertid inte feromoner utan placeras där insekterna vanligtvis rör sig och de fastnar i fällan. Betet kan placeras i mitten av klistermärket beroende på vilka insekter du försöker fånga.

Bekämpa både larverna och de vuxna insekterna

Med insektsspray och pälsängfällor kan fullvuxna pälsänger dödas. Genom att döda dem kommer inga fler ägg att läggas, vilket minskar befolkningen.

Samtidigt är det larverna som äter på och förstör textilier. Dessa kan inte fångas med dessa fällor. Istället måste kläderna tvättas, garderoben rengöras och sedan placeras rödceder. Hur kontroll ska göras beror på om du har problem med larver eller flygande pälsänger. Samtidigt bör dessa åtgärder samordnas.

Hur pälsängerfälla fungerar

Yta: Pälsängfällor bekämpar pälsänger i en garderob eller i en mindre klädkammare. De är därför effektiva i ett mindre område. Förvänta dig en fälla per garderob, låda etc. Komplettera därför med rödcederträ som bestämmer en doft som håller bort insekterna på en större yta.

Hållbarhet: Förpackningen visar hur många veckor en fälla är aktiv och avger därmed de feromoner som attraherar insekterna.

Luktfri: Fällan är helt luktfri och ger därmed ingen doft till närliggande livsmedel eller textilier.

Plats: Placera limfällan ordentligt på platser där pälsänger har observerats. Det är en pappersfälla som lätt kan flyttas. Kan fästas med dubbelsidig tejp om du är orolig för att den av misstag kommer att skjutas bort.

Vanliga frågor om pälsänger

Var i hemmet finns pälsänger?

Pälsänger är bra flygare och kan förekomma över hela bostaden. Äggen placeras däremot främst på dun, ull eller i sprickor där organiskt damm har ackumulerats.

Är det pälsänger eller malar?

Utseende, det är stor skillnad mellan malar och pälsänger. Men de gör liknande skador på textilier. Om du inte är säker på vilken typ av insekter som har gjort angreppet, bör du välja fällor som både fångar pälsänger och malar. Insektsspray är också effektiv mot båda dessa insekter.

Vad äter pälsänger?

Larverna äter keratin som finns i fjädrar, päls och vissa textilier. Således finns de till exempel ofta i fågelbon. Kan också äta lite djurmat.

Avger rödceder färg eller lukt?

Ja, produkter av rödceder avger en lukt som pälsänger och flera andra insekter håller sig borta från. Lukten uppfattas också av människor men anses lukta bra snarare än dålig. Rödceder kan också orsaka missfärgning på textilier. Lägg därför alltid rödcederträ i tunna bomullspåsar så att de inte kommer i direkt kontakt med kläder.

Är det skillnad mellan olika rödcederoljor?

Det är terpenerna i rödceder som skapar denna effekt. Välj därför alltid röd cederolja med ett högt terpeninnehåll. I ett test av flera olika produkter var Red No1 bäst och Redecker en bra tvåa. I synnerhet bör oljor som är anpassade för insektsbekämpning väljas.

Hur gick testerna till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Redecker™ Rödcederolja

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar