Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa ångkokare 2021 – laga god och nyttig mat snabbt och enkelt

Mindre fett, snabb tillagningstid och inget krångel, låter väl bra? I så fall är en ångkokare rätt för dig. Med en ångkokare ångas maten, vilket låser in smak och näring, utan att förlora konsistens eller behöva tillsätta fett av något slag.

Med en bra ångkokare håller du inte bara näringen i maten, du undviker också vattniga och överkokta grönsaker. Detta är också det ultimata köksredskapet för dem som vill äta mer fettfattigt.

Koka din mat på ett hälsosamt sätt med en ångkokare som är bäst i test som gör det enkelt att laga mat på detta smarta sätt.

Naturligtvis kan du också börja ångkoka din mat utan problem! Innan du köper ångkokaren kan det vara smart att ta reda på lite mer om tekniken. Här kan du läsa mer om ångkokare bäst i teste som har de funktioner du behöver för att börja ånga olika typer av grönsaker. Läs också vidare i vår guide för att välja rätt ångkokare för just dig.

Ångkokare som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika ångkokare som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika ångkokare, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika ångkokare.

ÅngkokareKommentarBästa pris
Cuisinart STM1000EBäst i testLäs mer…
Kitchen Craft BambuEtt bra valLäs mer…
Russell Hobbs 19270Bäst och billigastLäs mer…

Bäst i test: Cuisinart STM1000E

Bäst i test: Cuisinart STM1000E

Nyckelfunktioner

 • 1800 W.
 • Väger 5,4 kg
 • 1,4 liters vattentank
 • Rymmer 5 liter
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Behållare för ris
 • Snabb uppvärmning

För nybörjare i ångkokande är Cuisinart Cook Fresh ångkokare ett fantastiskt val. Detta är en ångkokare som är bäst vid användartestning. I användarrecensioner ser vi bara att det är väldigt enkelt att komma igång utan förkunskaper. Det beror på en intuitiv design som visar vägen.

Cuisinarts ångkokare kan laga allt från grönsaker till ris och fisk eller fjäderfä. Du kan producera en hel middag med den! Förutom själva ångningen kan du använda apparaten för att värma upp maten igen. Den kan också stå på för att hålla värmen jämn.

Cuisinart Cook Fresh väger lite mer än många andra ångkokare men det är också en anledning till att den är så robust och stabil. Du får en känsla av kvalitet hela vägen igenom. Rengöringen fungerar bra och du kan tvätta maskinen. Vattentanken är avtagbar och kan enkelt sköljas ut mellan användningarna.

Bra val: Kitchen Craft Bambu

Bra val: Kitchen Craft Bambu

Nyckelfunktioner

 • Diameter: 20 cm
 • Höjd: ca 14 cm

Klassisk asiatisk ångkokare gjord av bambu. Placera ovanpå en kastrull så att ångan passerar genom bambubehållaren.

Ånga alla sorters grönsaker, fisk, ris, cous cous och dim sum på traditionellt asiatiskt sätt i en bambuångkokare i två delar med lock. Ångaren är gjord av naturligt vävd bambu.

Bäst & Billigast: Russell Hobbs 19270

Bäst & Billigast: Russell Hobbs 19270

Nyckelfunktioner

 • 800 W.
 • Väger 2,4 kg
 • 9 liters kapacitet
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Timer
 • Externt vattenintag

Om du vill ha en billig ångkokare, ta en titt på Russell Hobbs 19270. Detta är en ångkokare bäst i test budgetklass. Designen är snygg och lätt att förstå. På flera våningar kan du laga alla måltider samtidigt. Dessutom har apparaten en timer och en signal som släcks när ångningen är klar.

Behållarna du bygger våningarna med fungerar som lego. Du behöver inte använda dem alla samtidigt. Rengöringen är smidig eftersom det är möjligt att tvätta delarna i diskmaskinen. Dessutom har denna ångkokare en droppskål som samlar upp vatten som är kvar. Det gör det också lättare att hålla det rent och hygieniskt.

Köpguide för ångkokare

Oavsett om du är nybörjare i ångande mat eller har gjort det sedan barndomen är det viktigt att du får bra stöd från din ångbåt. Det här är en maskin som kan göra så mycket mer än att laga broccoli. Modern teknik har gett oss kompakta ångkokare med plats för flera rätters middagar för hela familjen!

För att välja rätt bör du först och främst överväga vad du letar efter. Det kan handla om användarvänlighet såväl som möjligheten för olika typer av matlagning samtidigt. Här är några av de bästa punkterna att tänka på när man tittar på ångkokare bäst i tester.

En ångkokare som du förstår

Det här är en viktig punkt oavsett hur mycket du kan om ångande mat. Det finns fördelar med ångkokare som har enkel struktur. Även om de ger dig funktioner som timer och flera våningar bör du omedelbart förstå hur du använder maskinen.

För att ta reda på hur lätt användningen är kan du:

 • Se instruktionsvideor – Om det finns en video som visar produkten, se den. En video säger otroligt mycket om den faktiska användningen!
 • Titta på bilden – Många gånger är det faktiskt möjligt att se på bilden av ångkokaren om den är lätt att använda eller inte. En ratt och en skärm visar att det inte borde vara så besvärligt. Flera våningar och många tillbehör kan vara bra men också något som betyder att du måste ha lite mer uppfattning om hur allt ska vara.
 • Läs instruktionerna – Genom att läsa produktbeskrivningen kan du se hur lätt ångkokaren är att använda.
 • Ta en titt på användarrecensioner – Det är viktigt att se vad vanliga användare som dig själv har att säga. Kontrollera om personen som pratar har tidigare erfarenhet av ångande mat.
 • Ta reda på hur vatten tillsätts – Vill du få direkt vattenpåfyllning i maskinen, separat tank eller båda? Lär dig mer om hur vattnet som ångar maten tillsätts för att ta reda på vad som är lättast för dig.

Flexibilitet och möjlighet till varierad matlagning

Hur många olika typer av mat kan du laga med din ångkokare? Den som är nybörjare i ångkokning får bara ha grönsaker i åtanke. Det är ganska vanligt att gå in på denna tillagningsmetod eftersom det finns en önskan att upprätthålla ett högre näringsvärde exakt i grönsaker.

Ångkokare kan också användas för:

 • Fisk
 • Fågel
 • Ris
 • Spannmål

Du kan laga en fullständig måltid med en ångkokare. Se till att det är möjligt att göra det i olika våningar eller fack. Om inte, kan det lätt bli rörigt om du tänker lägga alla ingredienser på samma ställe.

Hur fungerar det med förvaring?

Tänk på var du ska placera din ångkokare när du inte använder den. När det är möjligt att stapla fack på varandra kan det bli enklare. Det är också bra att tänka på maskinens vikt. Om det är väldigt tungt kanske det inte är uppenbart att lägga det högt på en hylla.

För dig som ska ånga dagligen kan en modell som är trevligt att titta på vara att föredra. Även på diskbänken är det en fördel om ångaren inte tar för mycket utrymme. Ta en titt på mätningarna och tänk lite på om du tycker att ångkokaren är vacker att titta på eller inte.

Hygien är viktigt

När vi lagar mat är renlighet verkligen viktigt. Ta reda på hur du rengör ångkokaren efter användning. Idag är det vanligt med modeller att man kan diska i maskinen. För att detta ska vara praktiskt är det naturligtvis bra om det är lätt att ta isär delar. Ta reda på hur det resterande vattnet försvinner från maskinen.

Hur gick testerna av ångkokare till?

Våra testvinnande ångkokare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar