Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa kompostkvarnen 2024 – köpguide med recensioner och rekommendationer

Om du har träd och buskar som behöver huggas ner varje vår är en kompostkvarn förmodligen det bästa trädgårdsredskapet att använda. Istället för att köra det till soptippen kan du återanvända materialet som kompost eller täckmaterial för buskar eller blomsterbäddar när det förvandlats till flis. 

Krossa sly och grenar utan att svettas: Med en kompostkvarn får du flis som du kan använda som täckmaterial eller lägga i komposten. Trädgården kommer att vara ren och städad. Skydda växterna med täckflis eller mata dem mer genom kompostering. 

Med en kompakt och praktisk trädgårdsmaskin som kompostkvarn blir arbetet med lösa grenar på tomten ett nöje. Men det är viktigt att du väljer rätt med tanke på dina specifika behov. Här i denna artikel hittar du kompostkvarnar som har utmärkt sig på bästa sätt när det gäller testning och som gör det jobb du behöver för att få gjort! 

Kompostkvarnar som är bäst i test

Nedan är en sammanställning över de olika kompostkvarnar som vi främst rekommenderar just nu. Detta är baserat på egna tester av olika kompostkvarnar, samt utförliga genomgångar av andra experttester samt bäst i test jämförelser av olika kompostkvarnar.

KompostkvarnKommentarBästa pris
Makita UD2500Bäst & BilligastLäs mer…
Bosch AXT 25 TCBäst i testLäs mer…
Einhell GH-KS 2440Bra valLäs mer…
Bosch AXT Rapid 2200Rekommenderas!Läs mer…

Bäst & Billigast: Makita UD2500

Egenskaper för Makita UD2500

 • Ljudeffektnivå 93,49 dB.
 • Kraftfull 2500 W motor.
 • 67 liters uppsamlare.
 • Tål grentjocklekar upp till 45 mm.
 • Lätt att använda med handtag och robusta hjul.
 • Utan avgas.
 • Roterande koppling, höger / vänster.

Makita UD2500 slipar ner större grenar med en diameter på upp till 45 mm. Det är möjligt att arbeta vid en bra tid när uppsamlaren har plats för 67 liter. Det faktum att Makita 2500 har fått så bra recensioner beror på att bruket är lätt att hantera. Den är effektiv och kan rullas framåt i trädgården på stabila hjul.

Observera handtagen på båda sidor om kompostkvarnen. De bidrar också till komfort och enkel användning när du arbetar i trädgården med en kompostkvarn från Makita. 2500 W-motorn är kraftfull och klarar mycket. Dessutom kommer kvarnen med en jämn rotationsomkopplare som kan vara till hjälp om en gren tillfälligt skulle fastna.

Denna kompostkvarn har en högre ljudnivå än Bosch ACT 25 TC. Du måste ta hänsyn till det. Du bör använda hörselskydd när du använder det. Och det är inte lämpligt att gå ut och mala grenar tidigt på morgonen eller sent på kvällen när grannarna vill sova.

Bäst i Test: Bosch AXT 25 TC

Funktioner i Bosch AXT 25 TC

 • Fungerar för både mjuka och hårda material.
 • Har ett blockeringssystem som gör det enkelt att ta bort material.
 • Stöder material upp till 45 mm diameter.
 • Kraftfulla knivblad.
 • Extra stor tratt med patenterad inmatningsfunktion.
 • Stabil och stadig.
 • Arbetar tyst.

Bosch AXT 25 TC förblir bäst i testkompostkvarn. Vi kommer inte bli förvånade om det också kommer att bli bäst i test under en lång tid framöver. Detta är en kompostkvarn som fortsätter att vinna nya nöjda användare som gärna talar online. Det finns gott om bra recensioner av denna maskin online. Bruket är en förbättring av modellen 25 D och har många viktiga egenskaper för enkel slipning av trädgårdsavfall.

Beröm från lekmän och experter har hyllats över Bosch 25 TC. Det är snabbt och har speciella patenterade system som minskar risken för att något fastnar. Det är möjligt att mata tjocka grenar med en diameter på 45 mm och du kan hantera cirka 239 kg per timme.

Detta är en kraftfull kvarn som klarar det mesta på din tomt. Du behöver inte rensa bort mjuka våta grenar från de torra, vilket sparar tid. Bosch ACT 25 TC kompostkvarn fungerar tyst och stör inte dig eller dina grannar. Du kan till och med arbeta utan hörselskydd om du vill.

Med en uppsamlare som rymmer 51 liter jobbar du på tills du är klar. Den stabila designen minimerar skakningar.

Även solen har sina fläckar. Med Bosch ACT 25 TC får du riktigt smidig slipning av trädgårdsavfall men du måste betala för det. Detta är en dyrare kompostkvarn. Med detta i åtanke kan detta vara det bästa valet för dem som behöver något som kommer att hålla länge och arbeta snabbt och effektivt.

Bra val: Einhell GH-KS 2440

Einhell GH-KS 2440 egenskaper

 • Stöder grentjocklek på 30 mm.
 • Motor vid 2400 W.
 • Kompakt design, enkel att använda.
 • Speciellt tillverkade dubbelsidiga knivar av stål.
 • Säkerhetslås.
 • Krok för trädgårdsavfallspåse.
 • Väger 11,2 kg.

Einhell GH-KS 2440 ger dig en bra kompostkvarn för dina pengar! Detta är ett kraftfullt verktyg för slipning av trädgårdens grenar och kvistar. Kompostkvarnen är effektiv och har en stor tratt för enklare matning.

Einhell är lätt att manövrera och flytta tack vare lätt vikt och smarta hjul. Du får också ett smidigt handtag som gör det enkelt att flytta runt kvarnen i trädgården. Enligt Lawnmoverwizard.com är detta en kompostkvarn som liknar Bosch AXT Rapid 2200 men till ett mycket lägre pris.

Varumärket är känt för kvalitet och står bra upp jämfört med de stora namnen på marknaden. Einhell GH-KS 2440 har en funktion som förhindrar överbelastning och därmed skyddar motorn. Det finns en krok för påsfästet för att samla upp spill.

Einhell klarar inte stora buskiga grenar utan att först demontera gren för gren. Dessutom kan du inte slipa ner pinnar med en diameter på över 30 mm.

Bra val: Bosch AXT Rapid 2200

Funktioner i Bosch AXT Rapid 2200

 • Lämplig för slipning av mjukt grönt trädgårdsavfall.
 • Slät och enkel tratt för utfodring.
 • Effektiv och snabb med hög precision.
 • Knivarna är tillverkade med laser och erbjuder extra skärpa och bra hållbarhet.
 • Motorn är snabb och har ett högt vridmoment.
 • Stöder 40 mm grentjocklek.
 • Motoreffekt 2200 W.
 • Väger 12 kg.

Bosch AXT Rapid 2200 Maler grenar och kvistar snabbt. Denna kompostkvarn har utrustats med hållbara vassa knivar som ger mycket hög precision. Bruket drivs av en elmotor på 2200 W.

Bosch Rapid 2200 erbjuder ett vridmoment som är bland de bästa i denna prisklass. Kvarnen är lätt och därför lätt att flytta. Den kan hantera material upp till 90 kg och kan slipa ner grenar med en tjocklek på 40 mm.

Bosch AXT Rapid 2200 är ett bra val eftersom du vill ha en kvarn som kan ge dig finmalda flisor. Det finns ingen samlare här så att du kan använda en improviserad låda eller en trädgårdspåse för att samla förmalet chip.

Den lätta vikten som också kan ses som en nackdel. Lägre vikt kan påverka hur stabilt det känns att arbeta med kvarnen.

Köpguide för kompostkvarnar

För att välja rätt kompostkvarn bör du vara väl medveten om hur den kommer att användas. Här är några frågor som du kan börja med att ställa dig själv. 

Hur tjocka är grenarna på din tomt? 

Tjockleken på grenar och kvistar som du ska mala ner får också betydelse. Det kan vara frustrerande att inse att det inte går att slipa de flesta grenarna eftersom de är för tjocka. Då kan du välja att börja dela dessa på hälften vilket är tidskrävande. 

Titta alltid på grentjockleken som kvarnen kan hantera innan du beställer. Många gånger kan det vara klokt att ta en modell som klarar lite mer. Om du inte är säker på vad som gäller på din webbplats bör du gå ut och moderera innan du väljer. 

Ska du slipa våta och torra grenar? 

Enklare kompostverk kan hantera torra grenar. Om du vet att din tomt har gott om vått avfall att mala, bör du välja en modell som har en motor som klarar mer. Ta inte chansen på en lättare modell som gör jobbet. Du riskerar att bränna ut motorn om du laddar kvarnen för mycket avfall. 

Vad ska du göra med fliset? 

Kompostkvarnar kan slipa mala ner så att fliset kan komposteras. Därav namnet på kvarnen! Men du kan också välja en kvarn som maler ner flis som kan användas som täckmaterial i blomsterbäddar och på andra håll i trädgården. 

Grovmalt flis: När flisen är grovhackad är det ett perfekt täckmaterial. Du kan skydda växter under vintern med ett lager flis. Chipet kan också fungera som ett naturligt ogrässkydd. Den grovmalda chiden ger näring åt buskar och träd som den omger. Fliset ser fint ut och är därmed en tillgång rent estetiskt i din trädgård. Du kan även lägga den grovmalda rännan på gångstigar i och runt din trädgård. 

Finmalt flis: Detta läggs direkt till komposten och flisen bidrar till näringsrik mark som du sedan använder i din trädgård för odling. Det finmalda fliset är bra eftersom du vill påskynda kompostens nedbrytningsprocess. Tänk på att med mer egen mark kan du spara pengar på inköp av färdig jord till trädgården. Då kanske du kan tänka dig att lägga lite mer på kvarnen som kan mala tillräckligt bra. 

Det är också så att flis över plantager kan minska avdunstningen av vatten. Det blir viktigt på varma dagar när du vill förhindra torkning av växter och växter i din trädgård. 

För kompost och som täckmaterial: Om du vill använda flis för kompost och som täckmaterial kan det vara klokt att välja kompostkvarn som maler både fint och grovt. Det finns varianter som har en styrstång som du ställer in storleken på fliset med. 

Men det är inte alltid så lätt att hitta en kompostkvarn som kan hantera både grova och riktigt finmalda flisor. Det kan kosta lite mer än enklare modeller men blir en investering i ditt trädgårdsarbete. Det är fortfarande så att det bästa rådet är att välja en kvarn som tillhandahåller den typ av flis som du mest behöver. 

Borde det vara en vals eller en kniv i kvarnen? 

Kompostkvarnar med knivar skapar fina flisor som du kan lägga på din kompost. Med knivar handlar det inte riktigt om att slipa ner grenarna utan om att hugga dem i små bitar. Med en kniv ökar ljudnivån. Ibland kan du behöva slipa knivarna för att bibehålla effekten av kompostkvarnen. 

Med valsverket får du grövre flis. Denna typ av kvarn har en cylinder som rullar och som pressar den när du matar in den. Resultatet är flis som du kan sätta på dina blomsterbäddar och på gångarna i trädgården. 

Vilka punkter är avgörande när man väljer kompostkvarn?

Det finns några huvudpunkter som du alltid bör tänka på när du väljer kompostkvarn. Vissa kan vara mer kritiska för dig än andra. Men tänk på följande när du tittar närmare på någon av de modeller som vi rekommenderar eller andra som du läser om online.

Ljudnivån

Det är en definitionsfråga och hur mycket du tycker att kompostkvarnen låter beror naturligtvis på hur känslig du är. När kvarnen har en ljudnivå på 100 dB och mer är det högt. Det är som att stå vid motorsågen eller gå på en medelstor konsert.

För var tredje dB fördubblas ljudet. Det är på grund av detta som det är så stor skillnad på 90 dB och 120 dB. Om det är svårt med högt ljud, titta närmare på Bosch kompostkvarnar. De är kända för att bibehålla en lägre ljudnivå. Du kan också välja kvarnen med vals för detta ändamål.

Oavsett vilken modell du väljer, se till att du har skydd för dina öron när du arbetar. Även om en modell är tyst kan ljudet den avger känna störande på lång sikt. Att utsätta öronen för långvarigt ljud rekommenderas inte.

Om du har grannar i närheten kan den angränsande strukturen bli en annan faktor när du ser på ljudnivån. Kom ihåg att om du börjar slipa trädgårdsavfall med hög ljudnivå kan det ge dina grannar grönt ljus för liknande aktiviteter som du kanske inte uppskattar.

Cylindervolym

Om du bara ska slipa några kvistar från en eller två buskar, spelar det kanske ingen roll hur mycket motorn klarar. Då kan du vara redo på kort tid och det pratar inte om så många kilo avfall. Men för en större trädgård är det inte så illa med kompostkvarnar som klarar lite mer. Då kan du arbeta lite längre och göra dig redo snabbare med jobbet i trädgården.

Storleken på avfallet och när grenarna fastnar

Du bör också titta på tjockleken som kvarnen kan hantera när du väljer en modell. Om du använder träd och buskar med tjocka grenar och kvistar är det viktigt att kvarnen klarar sin diameter. Men det är nästan alltid så att du förr eller senare fastnar. Det kan ses som en naturlig del av jobbet att slipa ner grenar på tomten.

När en gren fastnar kan du använda olika tekniker för att få bort den. Vissa modeller har speciella patent där det är möjligt att omdirigera kniv- eller rullriktningen för att ta bort grenen. Det kan också vara användbart att tänka på trattens form för att få enklare hantering av saker som fastnar i kvarnen.

Du kan också få hjälpmedel som gör det säkrare och lättare att riva ner kvarnen och flytta grenen så att den lossnar. Med ryggfunktionen kan du ändra riktning och då kanske du inte behöver röra för att lossna vad som fastnar vilket kan vara en fördel.

Stor och tung eller liten och lätt

När kompostkvarnen är större och tyngre kan den verka obehaglig. Men kom ihåg att mer vikt kan också öka stabiliteten. Faktum är att det finns många som hävdar att för litet kvarn inte ger samma prestanda eftersom det blir för vacklande.

När du väljer en modell bör du fokusera på stabilitet. Kanske betyder det att det blir en lite tyngre maskin. Då är det viktigt att den har hjul och handtag som gör det enkelt att flytta kompostkvarnen. Hjulen bör göras att rulla snyggt även på den ojämna marken i din trädgård.

Sladdens längd

Detta är något som många saknar men du bör tänka på det när du köper din kompostkvarn. Du bör använda ett jordat utlopp när du slipar med kvarnen. Om modellen har en lång sladd på flera meter kan det vara en fördel. Om det inte gör det, se till att beställa en förlängningssladd när du köper din kompostkvarn. Då kan du komma igång direkt när bruket kommer hem till dig!

Använd din kompostkvarn korrekt

Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att du arbetar korrekt med din kompostkvarn. Om du inte gör det kan du inte dra nytta av alla de fina egenskaperna. Och dessutom riskerar du naturligtvis att slite ut din kompostkvarn i förtid med felaktig hantering.

Hur man använder en kompostkvarn steg för steg

Det är tydligt att olika modeller av kompostkvarnar kan fungera på lite olika sätt. Men de är i grunden lika och är inte svåra att använda. Så här använder du kompostkvarnen steg för steg:

Börja med att förbereda din kvarn. Gör detta utan kontakten i vägguttaget. Se till att du har alla delar och montera din kompostkvarn, del för del. Följ instruktionerna noggrant så att allt är på rätt plats.
Placera kvarnen i den del av trädgården där du har samlat sly och grenar för att krossas till flis. Anslut sladden med ett jordat uttag till maskinen.

Ta på dig hörselskydd och handskar

Starta maskinen med startknappen och börja gå in i grenar och smyga in i tratten
Flytta kvistar genom maskinen och använd en påtryckare om den finns för att undvika att lägga händerna för långt ner i tratten
Om en gren fastnar stannar du maskinen. Använd reverseringsprocessen om det finns, det vill säga motsatt riktning på valsen och knivbladet. Dra långt ut grenen.

Om du vill ta isär maskinens delar för att fastna saker i krossen, kom ihåg att dra ut förlängningssladden!

Rengör komposten kvarn efter varje användning. Du behöver inte tvätta den med vatten. Det räcker att ta bort kvistar som fortfarande finns i tratten och kvarnen och borsta bort dem. Då är det viktigt att hålla kvarnen torr och fri från damm och smuts när den inte används.

Lagring av kompostkvarn

Detta är en stöldbenägen produkt, men det är inte den enda anledningen till att du ska förvara din kompostkvarn i ett låsbart förråd. Det ska inte stå i vinden när du inte använder kvarnen. Detta kan leda till slitage som förstör både vals och motor.

Om det är en tyngre kompostkvarn kan det vara bra att lagra den i närheten av trädgården. Med bra hjul är det också möjligt att ha kvarnen i ett utrymme som ligger på samma nivå som trädgården så att du helt enkelt rullar ut kompostkvarnen, genom eller runt huset, då är det dags att krossa kvistar och lur .

Hur gick testerna av kompostkvarnarna till?

Våra testvinnande kompostkvarnar i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar