Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa fågelskrämma 2024 – håll fåglarna borta

Med en fågelskrämma undviker du massor av skräp och bon på olämpliga platser. Oavsett om det är en smutsig brygga, rovfåglar som hotar dina husdjur eller en skorsten som täpps upp, kan du avvärja problemet. Läs vår guide med förebyggande åtgärder längre ner på sidan.

Många fåglar trivs och umgås där vi människor också bor. Visst, det kan vara trevligt att vakna till fågelsång på morgonen, men det finns också situationer när du inte vill ha fåglar i din omgivning. Plötsligt sitter de där, hela körsbärsträdet är fullt av skatter som kontinuerligt plockar isär varje bär de kan nå. Och det hjälper inte att gå ut och vinka bort dem, fem minuter senare är de tillbaka på plats.

Det kan vara så att de smutsar utemöblerna med sina skräp eller att de stör vår natts sömn. Genom att använda en fågelskrämma kan du se till att fåglarna håller sig borta.

Premium: Fågelskrämma set 5m

Premium: Fågelskrämma set 5m

Egenskaper:

 • Tillbehör för smidig montering och optimal funktion
 • Skrämmer de flesta fåglar och gnagare
 • Höjd: 5 meter
 • Långsiktig effekt
 • Naturtroget rörelsemönster

Här har vi en fågelskrämma av mycket hög kvalitet. Med detta kan du hålla fåglarna borta effektivt under lång tid.

Denna fågelskrämma är användbar när du vill skrämma fåglar från öppna ytor som gräsytor, plantager, byggnader, småbåtshamnar, parkeringsplatser etc. m. Det är en komplett uppsättning som inkluderar drake, markmontering, mast och rep. Fågelskrämman fungerar genom att effektivt imitera en rovfågel när draken rör sig i vinden. Rörelsemönstret varierar i höjd, hastighet och mönster vilket gör det väldigt naturligt. Det tar väldigt lite vind för att den ska röra sig och därmed skrämma fåglarna bort.

Om du vill kan du också köpa ett roterande fäste som gör att fågelskrämman håller längre och fungerar på det mest optimala sättet. Det roterande fästet minskar risken för att draken och snören fastnar ihop eller att stången går sönder vid starka vindar. Fästet låter stången rotera fritt 360 grader, så att hela stången och inte bara draken kan följa vindens riktning. Det roterande fästet monteras enkelt och enkelt på en plan yta, till exempel på marken, på en bro eller ett tak. Fästet är mycket hållbart och tillverkat av korrosionsbehandlat stål.

Det finns också en roterande rörledning som du kan komplettera med om du bara vill kunna fästa stången direkt i marken genom att slå ner ett slags rör i marken. Den har samma funktion som det roterande fästet i allmänhet.

Mest Professionell: Uggla Reflex mot fågel 2-pack

Mest Professionell: Uggla Reflex mot fågel 2-pack

Egenskaper:

 • Kan avskräcka de flesta fåglar såväl som gnagare
 • Levereras med upphängningssladd
 • Lätt att använda

Detta är en enkel och smidig fågelskrämma i form av en ugglesiluett i reflekterande material. Med denna fågelskrämma kan du avskräcka duvor, kråkor, kajer och måsar i dina träd, buskar och på andra håll eftersom de störs när reflexen reflekterar solljuset. Du hänger helt enkelt upp det där du vill skrämma bort fåglarna som i ett träd eller en buske, ovanför din balkong eller i en stucor. Var noga med att se till att den hänger fritt så att den inte träffar något i vinden eftersom den kan riva av den.

Du kan också använda denna skräck för att avskräcka olika former av gnagare som möss och råttor i din trädgård.

En smidig form av fågelskrämma som bara hänger på. I paketet får du med två ugglareflexer och priset är verkligen överkomligt!

Bäst i test: Uggla med rörligt huvud

Bäst i test: Uggla med rörligt huvud

Egenskaper:

 • Rörelsesfunktionen förbättrar effekten
 • Förberedd för montering
 • Skrämmer de flesta fåglar och gnagare
 • Effektiv och långsiktig
 • Naturlig fågelskrämma
 • Höjd: 375 mm
 • Bredd: 180 mm
 • Vikt: 400 gram

Detta är en fågelskrämma i form av en uggla som med sitt naturliga utseende och rörelser skrämmer bort måsar, duvor, skatter och de flesta andra fåglar. Dessutom skrämmer det också olika typer av gnagare som möss och råttor. Ugglor är ett stort hot mot de flesta fåglar och gnagare här i Sverige.

Ugglan har ett rörligt huvud som är en mycket effektiv skrämningsfunktion. Rörelsen aktiveras av vinden, vilket också minskar risken för att fåglar vänjer sig vid ugglan. Detta gör att denna fågelskrämma kan bibehålla sin effekt under mycket lång tid. Om du efter en tid fortfarande känner att fåglarna vänjer sig vid ugglan kan du försöka flytta den, det ger vanligtvis resultat.

Ugglan är förberedd för montering som görs snabbt och enkelt. Den levereras med en plastskiva som du placerar på baksidan av ugglan, vilket ger en extra vindfångare som bidrar till ugglans rörelsefunktion. Sedan monterar du ugglan på till exempel en träyta eftersom den är beredd att monteras vid foten. Det är också möjligt att fästa den på till exempel en stolpe. Välj en verklighetstrogen plats, den ska vara tydligt synlig men inte heller så att den syns från alla vinklar.

Använd ugglan för att undvika att fåglarna går på hustaken, bilar, båtar, utemöbler och fönster. Detta är en mycket effektiv fågelskrämma som också blir ett dekorativt inslag i din trädgård. Priset är verkligen överkomligt med tanke på att du får en effektiv och långsiktig fågelskrämma.

Vem har nytta av en fågelskrämma?

Fåglar kan vara både höga och känna sig störande på olika sätt. De kan störa vår sömn eller sinnesfrid och skräp på ett sätt som vi upplever störande. Tyvärr kan fågelskräp orsaka viss skada när de kommer i kontakt med t.ex. utemöbler, båtar och bilar. Fågelbo kan också orsaka problem genom att hysa olika former av skadedjur som loppor, malar och kvalster. Fåglar kan i värsta fall också sprida sjukdomar även om det är mycket sällsynt.

När vi människor sprider våra byggnader mer och mer försvinner många av de platser där fåglar naturligt bor. Dessutom erbjuder vår miljö både skydd och god matförsörjning, vilket gör att fåglarna känner sig bekväma och umgås i våra byggnader. Men tyvärr kan detta orsaka många problem och inte bara vacker fågelsång på morgonen.

På grund av detta kan det ofta finnas ett behov av att hålla fåglarna borta på något sätt och då kan en fågelskrämma vara ett utmärkt hjälpmedel.

Vilka typer av fågelskrämma finns det?

Fågelattrapp

Du kan använda en fågelattrapp om du inte har plats för en flygande fågelskrämma. Den kan också användas om du vill ha en mer riktad effekt till en viss plats. En fågelattrapp kan till exempel se ut som en uggla och många gånger har den ett rörligt huvud som förstärker effekten.

Fågelpinnar

Fågelpinnar består av ett antal pinnar monterade på ett fäste som du kan placera där du inte vill att fåglarna ska kunna sitta, till exempel på ett tak, staket eller vägg. Pinnarna gör det svårt för fåglarna att landa precis där. De flesta fågelpinnar kan fästas på varandra så att du kan täcka ett större område. Spikarna skrämmer inte bort fåglarna, utan bara så att de inte kan sitta där.

Flygande fågelskrämma

Flygande fågelskrämmor skrämmer de flesta typer av fåglar eftersom de härmar rovdjur när de rör sig i luften. Den består av en drake monterad på en lång stav. Fågelskrämman är utformad så att draken rör sig i vinden på ett naturligt sätt som också har fördelen att fåglarna kan ha svårt att vänja sig vid det vilket gör att du kan använda den mycket långsiktigt. Den här typen av fågelskrämma är mycket bra att använda om du vill skrämma bort fåglar inom ett större område. Eftersom den rör sig högt upp i luften kan den skrämma bort fåglar innan de kommer nära.

Tips på att undvika fåglar på tomten

Fågelskrämmor är en mycket effektiv metod för att hålla fåglar på avstånd. Men det finns också några andra åtgärder som du bör komplettera med för att se till att du blir av med fåglarna.

Mata inte fåglarna

Undvik att mata fåglar i trädgården. Detta gäller även om du vill mata små fåglar eftersom fågelmat också kan locka större fåglar. Se också till att hålla dig ren runt kompost, fågelträd och soptunnor eftersom det annars kan locka fåglar som letar efter mat.

Ta bort bomaterial

Se till att du inte har kvistar och andra bomaterial i din trädgård, på taket och i takrännor, eftersom fåglarna kommer att få svårare att etablera sig i din trädgård.

Rensa fågelbon

När fåglarna har byggt bon kan de vara mycket modigare än annars, ta stora risker och stanna kvar på platsen trots hotfulla fåglar. Ibland börjar små fåglar till och med attackera och jagar rovfåglar för att skydda sina bon. Om du vill vara säker på att bli av med fåglarna bör du börja med att rensa bort aktiva bon innan avelperioden börjar innan du placerar din fågelskrämma. Se till att du är aktiv tidigt på säsongen och plocka upp de startade bonna direkt för bästa resultat. Häckningssäsongen börjar den 1 april, så efter det får du inte röra fåglarnas bon, men du måste se till att göra det innan. Vissa fåglar kan vara ganska envisa med att försöka bygga bo på samma plats igen så du borde vara där och kontrollera detta efter några dagar igen.

Var ska jag placera fågelskrämman?

När det gäller placeringen av fågelskrämman är det viktigt att välja en verklighetstrogen placering för bästa effekt. En uggla sitter vanligtvis högt upp för att leta efter byte och därför bör du också placera en fågelskrämma som liknar en uggla på den höjden. Ugglan sitter vanligtvis också med ryggen mot ett träd eller en husvägg och du bör också överväga detta när du placerar det. Det räcker därför inte bara med en verklig fågelskrämma utan det är också nödvändigt att placera den på ett naturligt sätt.

Du bör också byta plats regelbundet eftersom fåglar är smarta och efter en tid kan se fågelskrämman. De lär sig snabbt vad som är farligt och vad som inte är. Du får därför bäst effekt om du flyttar fågelskrämman varje vecka.

Bäst i test bland fågelskrämma

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika fågelskrämmor som finns på marknaden bara nu och utsett dessa riktiga bra vinnare. De fågelskrämmor som vi har valt ut är både effektiva, prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och omtalningar av andra som använt dem.

Hur gick testerna av fågelskrämmor till?

Våra testvinnande fågelskrämmor i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar