Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Bästa rödcederolja 2024 – lukfri bekämpning av ohyra

Rödcederolja fungerar bra mot malar, pälsängar, myror ,vägglöss, silverfisk, spindlar, kackerlackor och kvalster.

Naturlig rödcederolja som ger en behaglig och tilltalande doft som vi människor gillar. Droppa bara oljan där du vill sprida doft i ditt hem. Genom att använda rött cederträ som doftämne får du en doft som är helt naturlig.

Rödcederolja skiljer sig från vanliga bekämpningsmedel genom att köra bort skadedjuren med lukten istället för att döda dem. Den är 100% miljövänlig och helt fri från kemikalier.

Rödceder är en ren naturprodukt och därför också miljövänlig. Med hjälp av rödcederolja kan du därmed doftsätta ditt hem på ett helt naturligt och giftfritt sätt. Doften är söt och träig och upplevs vanligtvis som väldoftande av de flesta. Tänk dock på att oljan är mycket koncentrerad och endast bör användas i små mängder. Annars kan doften vara alldeles för tung och inte alls behaglig.

Bäst i test bland rödcederolja

Det finns idag ett antal olika produkter att välja mellan när man ska köpa röcederolja. Nedan hittar ni våra olika rekommendatiner just nu.

Bäst i test: Rödcederolja 30ml spray

  • Appliceras enkelt på trä som har torkat ut.
  • Av 100% röd cederträ Juniperus Virginia.

Rödcederolja – olika användningsområden

Rödcederolja används både som eterisk olja i skönhetsprodukter och för att bekämpa insekter. Använd alltid rätt produkt för rätt användning.

Insektsbekämpning

Rödceder används för att effektivt hålla bort malar, silverfiskar och pälsängar. Det är lukten som insekterna tycker är obehaglig, vilket innebär att rödceder kan användas för att skapa ett skydd mot insektsangrepp. Till skillnad från många insektssprayer är rödceder helt naturligt.

Skönhet

Rödcederprodukter i skönhet och hälsa anses ha en avslappnande effekt och kan användas på fet hud och akne. Koncentrerad olja är stark och måste därför blandas ut innan den används. Det kan till exempel blandas med vanlig hudkräm.

Det finns skönhetsprodukter där produktbeskrivningen säger att de ”också motverkar skadedjur”. Vi rekommenderar dock aldrig att skönhetsprodukter används för insektsbekämpning – eller vice versa.

Hur rödceder fungerar mot insekter

Rödceder innehåller terpener och det är dessa som skapar doften som skadedjur undviker. Det är därför viktigt att välja produkter med högt innehåll av alfa-pinen och beta-pinen (terpener) eftersom det enligt forskning är de som håller insekterna borta.

Det är också en av anledningarna till att skönhetsprodukter inte ska användas för att bekämpa insekter. De kan ha en helt annan innehållssammansättning och därmed ge betydligt sämre resultat.

Bekämpa insekter

För bästa effekt är det viktigt att ytan som ska skyddas från insekter med rödceder först rengörs ordentligt. Använd sedan olja, spray eller träprodukter med rödceder.

Rengör först: Innan du använder spray, olja eller rött cederträ för att skrämma bort insekter, bör du göra en kraftig rengöring. Om det finns ett problem med silverfisk i badrummet är det första steget att rengöra avloppet, bakom badkaret och i vinklarna. Minska villkoren för att insekterna ska trivas – och använd sedan rött ceder som skydd.

Se upp för missfärgning: Ha aldrig rött ceder i direkt kontakt med tyger och kläder. Oljan som utsöndras från träet kan orsaka missfärgning som kan vara svår att ta bort. En enkel lösning är att ha virket i tunna tygpåsar. Lukten sprids fortfarande så att effekten ges. Även om olja eller spray används, bör du vara försiktig och ta lite efter lite så att det inte finns olja på handdukar, kläder eller mattor.

Röda cederträprodukter: Det finns en mängd träprodukter tillverkade av rödceder. De har alla liknande avskräckande effekter på malar, pälsängar och silverfisk. Till exempel finns det rödacederkulor, trähjärtan och block, men också hängare och kransar. Kransar används för att gänga över en galge och skapar därmed tydligt ett skydd för ett plagg och stora delar av garderoben. Träprodukterna ger en svagare doft jämfört med koncentrerad röd cederolja. Om doften har avtagit kan de poleras med fint sandpapper och även sprutas på med röd cederspray. Eftersom produkterna avger doft under lång tid blir det ett längre skydd än vid spray.

Röd cederolja / spray: Både röd cederolja och rödceder spray är koncentrerad olja med en stark doft. Var därför försiktig och försök först med en liten mängd. Om det blir för mycket kan oljan torkas upp med pappershanddukar och luftas. Om det har kommit med kläder ska de tvättas omedelbart eftersom det annars finns risk för missfärgning. Sprayen kan till exempel användas för att få rödceder under lister, i smala sprickor och håligheter.

Är rödceder farligt?

Rödceder är inte farligt, varken för människor eller djur. Det finns därför ingen fara om barn eller djur hittar träklossarna eller en trähängare av rödceder. Förvara dock oljan och sprayen på ett säkert ställe eftersom den är koncentrerad rödceder.

Inandning av ångor – Kan orsaka huvudvärk men är inte farligt. Så luft att doften minskar i rummet.

I matstrupen eller luftstrupen – Om oljan kommer in i luftstrupen eller matstrupen, bör en läkare konsulteras direkt. Detta gäller de flesta starkare oljor och sprayer.

På huden – Om du får rödceder på huden kan rodnad uppstå. Det är dock inte farligt. Tvätta med tvål och vatten.

Vanliga frågor om rödceder

Dödar rött ceder insekter?

Nej, terpener i rött ceder skrämmer av insekterna men dödar dem inte.

Finns det en skillnad mellan de olika oljorna?

Ja, i ett svenskt test visade det sig att mängden terpener var olika i de olika oljorna. Det är de som insekterna inte gillar. Vinnaren blev Red No1 med Redecker på andra plats.

Vilka insekter kan bekämpas med rödceder?

Främst är det pälsänger, silverfisk och malar. Men många vittnar om att det också håller bort myror och kackerlackor.

Vilken trädart utvinns rödceder ur?

Främst det amerikanska träet är Juniperus Virginiana.

Finns det ett alternativt sätt som kan användas?

Istället för rödceder kan lavendel användas. Detta med en liknande avskräckande effekt.

Hur gick testerna av rödceder till?

Våra testvinnande rödceder i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Rödcederolja 30ml spray

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar